Bukit Fraser

Op zoek naar wat koelte in Maleisië? Probeer Bukit Fraser eens, zo'n zestig kilometer ten noorden van Kuala Lumpur. Het is het kleine broertje van de Cameron Highlands.

Activiteiten

Natuur
WWF info centre Bukit Fraser is beroemd onder natuurliefhebbers voor de vogels, vlinders en het gematigd tropisch regenwoud. Breng een bezoekje aan meneer K. Durai, "the Birdman" in het WWF informatie centrum achter de moskee. Hij vertelt u alles wat u weten wilt. In het WWF centrum (.../rainforest/...) is een kleine tentoonstelling over de natuur. Het geeft ook diavoorstellingen en heeft brochures.
Golf
Het golf terrein is het centrum van Bukit Fraser. Voor beginnelingen zijn er clubs te huur. De echte cracks mogen natuurlijk hun eigen spullen meebrengen.
Relax
Loop een stukje heuvelopwaarts vanuit het centrum en sla twee keer linksaf. U loopt dan naar een meertje met waterfietsen. Wandel een stukje langs de rand van het meer. Rondom leven wat wilde apen. Die komt u misschien aan het einde van het pad tegen.
Wandelen
Vlakbij de moskee beginnen/eindigen twee korte jungle wandelingen. De ene begint met een steile klim vanaf de weg. Die leidt naar het meer. De andere begint aan de achterkant van het WWF kantoortje en loopt parallel aan het golf terrein.
De andere wandelingen zijn langer. De wandeling naar de voormalige 'Corona Flower Nursery' is makkelijk in het begin, maar wordt behoorlijk moeilijk na een paar kilometers. In het regenseizoen is het pad glibberig, een paradijs voor bloedzuigers.

Overnachten

Het GAP rest House is een aardig oud Engels buitenverblijf, vlakbij de poort 8 km van de top. Het is er erg rustig. Je kunt er niet veel meer doen dan ontspannen. De ruime tuin biedt een goed uitzicht op de heuvels. Alle kamers zijn even ruim, met 2 tweepersoonsbedden, voor een erg redelijke prijs van RM 40,- per nacht. De lokale bevolking is dol op deze plek. Het biedt uitstekend Chinees eten, goed als u even moet wachten tot de poort open gaat. Veel Chinezen stoppen hier voor een goede lunch, onderweg naar of van de top.
Adres: Rumah Rehat GAP, 49000 Bukit Fraser, Hulu Selangor, Selangor Darul Ehsan, Tel +60-9-362 2227

De top van Bukit Fraser biedt een overvloed aan hotels en bungalows. Voor de overheidsaccomodaties kunt u reserveren bij het informatie centrum, onder de Puncak Inn. Er is ook een brede keus aan privaat gerunde accomodaties.

Eten en drinken

Spices
Dit is het beste restaurant in Bukit Fraser. U kunt hier uitstekend eten in een prettige, vriendelijke sfeer. Het menu verandert met de dag. Mijn persoonlijke favoriet is een mee soep op het terras, perfect voor een luie lunch: lekker in het zonnetje mensen kijken.
Binnen het is een restaurant in de stijl van een Engelse pub. Een prima plek om even rond te hangen, wat kranten te lezen en een paar biertjes. Het personeel is erg vriendelijk. Zowel grote groepen als individuen zullen het hier prima naar hun zin hebben.
Jalang Genting, 49000 Bukit Fraser, Phang Darul Makmur, Tel +60-9-362 2510
Hill View Restaurant
Dit is een Chinese Restaurant, vermomd als snackbar. Het serveert uitstekende Chinese schotels. Het zoetzure geroosted varken (Ku Lo Yuk) en de mee soep zijn twee van mijn persoonlijke favorieten.
Malay eten
Roti Canai is mijn favoriet ontbijt. Het is verkrijgbaar onder de Puncak Inn, naast het supermarktje.

In de hoek is nog meer Malay eten. Dat is nog een plek voor een goede Mee Soep, de Maleisie versie.


Henk Jan Nootenboom, 28dec1998