Fraser's Hill

Het is nog donker buiten. M'n bioritme is in de war. Vandaag kom ik nauwelijks op gang. Palmen in de ochtendmist De hele ochtend is het al bewolkt. Bukit Fraser (.../RainForest/...) hult zich in nevelen. Hier tussen de heuvels is het mistig. De wolken hangen laag. Dampende sluiers waaien voorbij.

Plotseling is er electriciteit. Beneden bromt de generator. De lampen springen aan. Grappig hoe onbelangrijk stroom hier is. In de hooglanden gaat alles zijn gangetje, met of zonder electriciteit. In 1996 een totale black-out in het moderne Kuala Lumpur meegemaakt. Dat was bijna een nationale ramp.

De mist trekt op. De tropenzon wint het van de nevel. M'n batterij laadt op.

Zal het millennium problemen geven, hier aan de voet van Fraser's Hill? Waarschijnlijk niet. Apparaten met een stekker zijn schaars, hier in het GAP Resthouse. De zon is m'n wekker. Radio & TV ontbreken. Verwarming is overbodig. M'n GSM ligt in Holland. Er kan hier niet zo veel mis gaan.

M'n horloge is zo'n beetje het meest geavanceerde apparaat. Dat ding is soms in de war met de datum, een aantal keer per jaar zelfs. 31 juni bestaat niet. Is dat een echt probleem? Voor mij niet. Vijf maal per jaar draai ik de datum even soepel door. Op 1 januari 2000 zal dat niet eens nodig zijn.

Nog een maand of twaalf. Is de moderne samenleving dan krakend tot stilstand gekomen? Ik geloof het niet zo. '99 heeft weinig problemen gegeven. In Singapore waren alle taxi meters een paar uur buiten bedrijf. Indien dat de grootste problemen zijn valt het wel mee. Mocht het in '00 toch volledig uit de hand lopen, dan weet u waar ik zit. Ergens op een heuvel, lekker de optrekkende sluiers te bewonderen.

Op naar het millennium en tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom, 11jan1999