Robot

Maandag, 18 januari 1999
Een oud collega moppert vanachter zijn biertje. Anchor Beer goes down smooth, every time! Aan het bier ligt het niet. "Anchor is a beer that goes down smooth, everytime!" luidt de reclame slogan. Tot nu toe heb ik het tegendeel nog niet kunnen bewijzen. Het Maleisische bier smaakt best.

Onderwerp van zijn gegrom is de douane van Singapore. Elke weekend vliegt hij van Kuala Lumpur naar Singapore en terug. De Maleisische douane kent hem inmiddels wel. Ze begroeten hem elke week weer hartelijk. Bij Malaysian Airlines hetzelfde verhaal. Als vaste klant krijgt hij zelfs een voorkeursbehandeling.

Voor Singaporeans zijn regels heilig. Hun douane voert elke week star en stug de procedures uit. Een glimlach hoort daar helaas niet bij. "Het zijn domme robots" bromt hij verder, vanachter z'n Anchor. "Ze kunnen net zo goed computers neerzetten" De band begint te spelen en maakt een verdere gedachtenwisseling onmogelijk. Zijn laatste opmerking heeft me aan het denken gezet. Wat is dom, wat is intelligent? Zijn computers werkelijk zo dom?

Computers kunnen een aardig potje schaken, vraag maar aan Kasparov. Zijn ze daarmee intelligent? Sommige treintjes zijn computergestuurd. Zijn ze daarmee net zo slim als een machinist? Expert Systemen kunnen aardig beslissingen nemen op een specifiek vakgebied. Toch kunnen ze nog niet tippen aan menselijke intelligentie.

Mensen hebben hun eigen gedachten. De flexibele menselijke geest laat Kunstmatige Intelligentie nog steeds ver achter zich. Ook de meest flexibele regels zijn nog steeds beperkt, kunnen niet buiten de voorgeschreven paden gaan.

Een dag later sta ik op het vliegveld van Kuala Lumpur (www.klia.com.my) voor de terugreis naar Nederland. Er zit een charmant dametje achter de douane balie. Ze bekijkt het merkwaardige allergaartje aan stempels in mijn paspoort. "You came to Malaysia by train (www.ktmb.com.my)?" vraagt ze in het Engels. "Keluar ke Singapura, dan masuk lagi" antwoord ik (naar Singapore geweest en weer snel terug gekomen).

Ze herkent m'n enthousiame voor haar land. Met een grote glimlach schuift ze m'n paspoort terug. Ik ben blij dat er geen robot achter de balie zit.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom