Punt, Komma.

Maandag, 7 december 1998
Computers luisteren slecht. Ze doen precies wat je zegt, niet wat je wilt. Die dingen voeren een permanente stiptheidsactie, hoogst irritant.

Hoe houden gebruikers het uit met die rotdingen? Voor mensen zijn allerlei zaken vanzelfsprekend. Nou, voor computers niet. Tot op de laatste punt en komma moet je zo'n kreng alles vertellen. Vergeet niks want het gaat fout bij de minste punt of komma. Hoe lang pikken gebruikers dit nog? Zal het ooit nog wat worden met de tien universele rechten van de gebruiker? Ik vrees het ergste.

Op een overzichtje waren punt en komma verwisseld. Maandenlang was het ongemerkt aan me voorbij gegaan. f12,345.- leest net zo makkelijk als f12.345,- De PC gebruikte nog de Amerikaanse notatie. Even de instellingen veranderen, gebeurd. In het document verwissel ik wat punten en komma's. In beeld staat nu alles goed. Gedachteloos klik ik op 'Bewaar' en maak even een testprintje.

Illegal Operation De PC is minder optimistisch. Het programma crasht. Er is een probleem met het programma. Neem contact op met de leverancier. Pardon? U bedoelt? Het programma start niet meer op. Uit & Aan zetten help ook niet. Dit geneuzel begint vervelend te worden. Mouwen opstropen en serieus aan de slag.

Er is een backup, gelukkig. Urenlang probeer ik de boel weer aan de praat te krijgen. Het lukt niet. Ten einde raad print ik de backup, met de oude Amerikaanse instellingen. Dat lukt. Opnieuw stel ik de Nederlandse instellingen in. Vanaf de papieren backup type ik alles opnieuw in. Wat een walgelijk stom ding. Het verschil tussen f12,345.- en f12.345,- is toch niet zo moeilijk? Het typen helpt. Alles doet het weer.

Het jaar 1998 is bijna voorbij. Nog een paar weken en dan schakelen alle beurzen al over op de Euro. Heeft u het al een Euro teken (.../euro/...) in een of ander font? "De internationale aandelen handel zal een stuk makkelijker worden." Ik help het hopen. Zoek de verschillen tussen € 12,345.- en € 12.345,- Een jaar later genieten we van het millennium. En daarna nog een keer de volledige invoering van de euro.

Lezer, een conclusie als slot. Voorlopig zou één enkel gebruikersrecht al heel mooi zijn: "De computer moet doen wat de gebruiker zegt."

Ik zet er een punt achter. Tot de volgende week.
Henk Jan Nootenboom