Rechts

Zondag, 12 maart 2000
Waar moet het heen met de navigatie? Een intrigerende vraag die opkwam in een gesprek met Hertog Feenstra, een Fries heerschap dat dat me ooit gevraagd heeft om een HTML cursus in elkaar te zetten. Die cursus is gelukt. De Hertog heeft zijn certificaat gehaald en heeft inmiddels met HTML zijn eigen Hertog Feenstra site (hertogfeenstra.nl) in elkaar gekrast.

Maar ik dwaal af. De Hertog heeft zijn navbar rechts en gaat daarmee aardig tegen de grote stroom in. De meeste sites hebben hun navigatiebar links. Is dat reden genoeg om blindelings de massa te volgen?

Nee, ik heb zelf niet zo veel vertrouwen in de collectieve intelligentie van grote groepen. De massa heeft het vaak mis. Slecht ontwerp kan tot standaard worden (www.useit.com/alertbox/991114.html), waar vervolgens niemand meer over nadenkt.

De Win 3.x File manager had links een boomstructuur om door de directories te navigeren. De explorers in Windows '95, '98 en NT ook. Slechts een enkeling vraagt zich af hoe goed dat ontwerp is. De explorer heeft niet voor niks een speciale pagina in de Interface Hall of Shame (.../shame.htm).

Designing Web Usability Volg toch de massa maar, zegt Jakob Nielsen, want gebruikers zijn er aan gewend. Waarom je bezoekers vermoeien met een nieuw ontwerp? Jakobus heeft wel gelijk, zeker voor commmerciële sites.

Maar juist het web is de grootste collectie van eigenwijze idividuen. Er zijn zat avant garde sites, die zonder gevaar voor eigen boterham, zinloze en zinvolle dingen kunnen uitproberen.

(Intermezzo)

Monty Python, Life of Brian,
een grote massa roept:
Wij zijn allemaal individuen.
Wij zijn allemaal verschillend.
Zegt een enkeling:
Nee, ik niet.
(montypython.net/briansounds.htm)

Er is een aantal argumenten om tegen de grote stroom in te gaan en de navigatie bar rechts te zetten, het liefst zonder boomstructuur:
  1. Content first

    Een lezer komt primair voor de inhoud, uw boodschap. Doorklikken naar andere wonderschone bladzijden is van secundair belang. In eerste instantie zal de gebruiker de links in de nagivatiebar links willen laten liggen. Het ding kan dus beter rechts staan.
  2. Minimalisatie van muisbewegingen

    Van scrollbar naar rechter nagivatie bar is het maar een kleine beweging. Kleine bewegingen zijn makkelijker dan grotere. Fitts's law in de praktijk.
  3. Opvallen

    Was het u al opgevallen dat deze Noot de navigatie bar aan de rechterkant heeft en het eerste stukje tekst rechts uitgelijnd was? Niet? Hmm, dan kunt u dit argument meteen weer vergeten.
Voorlopig regeert de massa en zal uw muispointer nog vaak van uiterst rechts naar uiterst links moeten rennen. Die arme muis zal er nog moe van worden, een pad van versleten pixels achterlatend. Ik ben toch zo blij met herbruikbare pixels.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom

(advertentie)
Schrijf aan Lieve.Lola
voor vragen en problemen over liefde, relaties en levensgeluk.