Val

Maandag, 10 mei 1999
De zon schijnt. Het lijkt zowaar wel zomer in Nederland. Met een koele blondschuimende (www.beer.com/../hoegaarden...) de zon ten onder zien zakken. Is er een mooiere afsluiting van de dag mogelijk?

De vliegen en wespen zijn er vroeg bij dit jaar. Ze verstoren de avond. Er is geen vliegenvanger in huis. De winkels zijn reeds gesloten. Maar daarom niet getreurd. Afgelopen januari een artikel in de Maleise New Strait Times (nst.com.my) gelezen over een zelfgemaakte vliegenvanger.

Vliegenvanger uit Maleisië Een schaaltje met zoetigheid lokt de insekten. Het staat in een donker blik, met wat gaatjes aan de zijkant. Bovenop een doorzichtige plastic zak, ondersteund door wat gebogen draad. Het geheel ziet er uit als een soort koksmuts.

De insekten kruipen door de gaatjes naar binnen, aangelokt door de zoete lekkernij. Het is een galgemaal, want eenmaal binnen is de weg terug onvindbaar. De uitgang lijkt omhoog, richting het grote licht, maar die schijn bedriegt. De plastic zak belemmert de weg naar de vrijheid. Simpel en toch doeltreffend. De insekten nemen de kleine gaatjes niet serieus. Eenmaal binnen blijken ze de gaatjes te negeren. Een dodelijk voorbeeld van "wie het kleine niet eert..."

Onlangs stuitte ik op a Quiz to give you Fitts's (.../022DesignedToGiveFitts.html). Wie de antwoorden op die quiz doorgrondt begrijpt ook het succes van de Maleise vliegenvanger. De combinatie van een grote geur en een kleine uitgang. Ach ja, soms lijkt een GUI Designer verdacht veel op de industrieel ontwerper van de vliegenvanger.

Waarschijnlijk bent u via een klein gaatje in deze SUMit site terecht gekomen, via een link in een zoekmachine, email of bladwijzer. Geen paniek. Deze site houdt u niet gevangen. U kunt deze site op diverse manieren verlaten. Heeft u de speciale bladzijde met gaatjes naar buiten al bezocht?

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom