Zoet

Maandag, 14 februari 2000
M'n wekelijkse rondje op de markt zit er weer op. De zwaardere spullen zitten in m'n rugzak. Wat grote zoete sinaasappels (www.digischool.nl/...) en een dikke zaterdagkrant sleep ik in een plastic zak mee. Het is druk in de bus. Ergens achterin vind ik nog een plekje. Ik installeer me met m'n koopwaar, neem een vers dropje (.../dutchdrop_nl.html) en sla een tijdschrift op.

Tijdens de busrit huiswaarts ben ik zo in het tijdschrift verdiept dat een scherpe bocht aan mijn aandacht voorbij gaat. De centrifugaal- en zwaarte-kracht smeden een snood komplot. Een deel van m'n inkopen, zijnde de dikke zaterdagkrant en een vijftal grote navelsinaasappels rollen het gangpad in. De krant blijft mooi liggen, maar de meerderheid der sinaasappels ziet de kans schoon en verspreidt zich door de bus.

Ik kan me niet echt druk maken over een sinaasappel meer of minder. Mijn aandacht beperk ik dus tot het tweetal onder handbereik. Of moet ik nu langs alle enkels door de bus kruipen, op zoek naar mijn koopwaar? Nee, dit logge lichaam is niet op dat soort fysieke inspanning gebouwd. Tot grote teleurstelling van de andere passagiers blijf ik rustig zitten.

Zo makkelijk kom ik er echter niet van af want een major incident als dit gaat in het dorpje Gouda niet onopgemerkt voorbij. Acuut begint de ganse bus zich ermee te bemoeien. Een sinaasappel gaat van hand tot hand naar achteren, een spoor van plezier achterlatend. Een ander wordt mij van achteren aangereikt.

De vijfde blijft zoek, maar niet lang. De passagiers in de bus storten zich met groot enthousiasme op wat recherche werk en melden me luid hun bevindingen: Die mevrouw met die bruine bontjas heeft hem! Oh, ze stopt hem in haar tas!!!

De bus houdt de adem in. Wat zou die grote meneer met die gele jas nu gaan doen? Zou hij zijn rechtmatig eigendom gaan opeisen? Is er een handgemeen op komst? Helaas voor mijn medepassagiers, maar die sinaasappel kan me letterlijk gestolen worden.

Het schaamrood stijgt de bruine bontjas dame naar de kaken. Bij de eerstvolgende halte verlaat ze de bus, met minachting nageslagen door de gehele goegemeente. Hoe zoet kan wraak zijn.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom

Klein nieuws: Dennis Rolfes geboren op woensdag 9 februari 2000. Proficiat aan Laurella, Rob en Rianne.