Alice

Alice Springs, 6 februari 2005
M'n rugzak is weer terecht. Met grote dank aan Mel Fowler (Ghan) en Dennis Russell (Adelaide bagageafdeling) die hun uiterste best hebben gedaan om het ding weer terug te vinden.

Van zondag tot en met vrijdag heb ik met 2 T-shirts geleefd. Dat is op zich heerlijk eenvoudig en overzichtelijk, bezit maakt niet gelukkig, maar iets meer kledij is toch wel een stuk makkelijker.

Alice Springs is een verrassend prettige stad, vol met winkels en dat komt goed uit, want Great Southern Railways has de hoop al opgegeven om m'n rugzak nog terug te vinden. Ik bleef maar hopen op het beste, maar ging me toch voorbereiden op het slechtste. Van ellende dus als een bessenplukster gaan rondkijken naar vervangende spullen, tot ik blaren op m'n voeten had van het rondlopen.

Nou was dat achteraf niet nodig, maar mocht u ooit nog zonder bagage in Alice Springs aankomen:

Wat te doen

Het is een onverwacht genoegen om een week in Alice Springs te verblijven.
 1. De ANZAC Hill geeft een fantastisch uitzicht over de stad, groen eiland in een droge woestijn.
 2. Bij het Alice Springs Telegraph Station grazende kangoeroes (langs de rivier naar het noorden lopen, neem wel hoed, vliegennet, zonnebrand en water mee) is een prettige picknick area, met electrische BBQ's, toiletten, een kraan om flessen met drinkwater te hervullen en genoeg schaduwrijke plekken om rustig een boek te lezen en naar de grazende kangoeroes te kijken.
 3. Vanaf het Telegraph Station zijn ook diverse wandelingen uitgezet, goed aangegeven met verschillende kleuren. Er zijn genoeg wandelingen om een paar dagen mee te vullen.

  Uitvinding: gekoeld drinkwater

  1. Knijp in een plastic fles drinkwater en schroef de dop erop.
  2. Leg volle fles met deuk in het vriesvak van een koelkast.
  3. Neem een bevroren fles drinkwater mee.
  4. Geniet urenlang van ijskoud drinkwater.
  Het wandelt verrassend prettig in de warmte. 38 graden voelt prettig aan door de droogte. Het zweet verdampt nog voordat het de poriën uit is. Het lijkt dus alsof je niet zweet.
 4. De botanische tuin (Tuncks Rd) is de meest bijzondere die ik ooit gezien heb, een rustige plek aan de andere kant van de rivier.
 5. De bioscoop in Todd Mall (Noordelijk gedeelte, vlakbij Bi-Lo) heeft een prettig, ruim aanbod van verrassend goede films, ook op doordeweekse dagen. Het is een prima plek om even af te koelen en wat te eten in het bijbehorende restaurant.
 6. Aanbevolen verblijfplaats: Mount Nancy Motel (Stuart Highway, Noord, bij afslag Telegraph Station), rustige omgeving, op loopafstand van het Telegraph Station, ruime kamers voor 3 personen, eigen badkamer, werkende en stille airco, een koelkast die in één nacht 2 flessen mineraalwater kan invriezen en een wasserette voor vuile kleren.
 7. Mocht uw bagage weer terecht of vervangen zijn: Het toeristen informatie centrum (Gregory TCE, ten oosten van Todd Street) heeft een uitgebreid overzicht van alle tours van diverse operators. Folders genoeg om ergens in de schaduw rustig te vergelijken.
De blaren op m'n voeten zijn geheeld, m'n rugzak is terecht, m'n kleren gewassen, m'n huid is inmiddels gewend aan de Australische zon, ik heb 30+ zonnebrand, een hoed, vliegennet, slippers en twee flessen bevroren drinkwater, kortom: Laat het hoogtepunt van m'n vakantie nu maar komen, een rondje lopen rond Ayer's Rock, of Uluru zoals de lokale Aboriginals zeggen.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom