Slippers

Taiping, vrijdag 14 januari 2005
M'n slippers zijn versleten. In de zolen zitten gaten in het harde zwarte rubber. De zachte witte tussenlaag schijnt er doorheen. Het zal niet lang meer duren of ik loop op blote voeten.

Het is geen wonder dat die dingen versleten zijn. De afgelopen weken aardig wat gelopen tussen hotel, restaurants, supermarkt en internet cafee. Ik heb nog wel schoenen bij me, maar die zijn me te lastig en te warm.

Nou zijn hier in Taiping overal nieuwe slippers te koop, dus geen probleem. Hmm, ja, bijna. Als er maar slippers in mijn maat waren. Ik loop nu niet op extreem grote voet, maar toch net één maatje groter dan de grootste maat in de locale schoenenwinkels.

Op m'n versleten slippers slenter ik het hele centrum door. Taiping is relaxed, geen toeristische hotspot. De horden backpackers laten Taiping links liggen omdat hier niets te doen is. Dat is mooi voor m'n rust, maar het wreekt zich nu in m'n ongangbare schoenmaat. Overal slippers zat, maar nergens, nergens in mijn maat.

Een iets toeristischer plek opzoeken dan maar: het hoofdbustation van Kamunting. Daar moest ik toch al zijn, om een plekje te reserveren in de express bus naar Kuala Lumpur.

Onderweg in de locale bus geniet ik van het uitzicht. Maleisië blijft een heerlijk land, relaxed. De zon schijnt, het leven gaat z'n gangetje en tralala. Onderweg zie ik een brommerrijder zich druk maken. Dat is bijzonder, maar z'n passagier achterop doet alsof het normaal is. De brommerrijder stuurt met één hand en zit met de andere moeilijk te doen onder zijn helm. Heeft hij juk aan z'n oor of zo? Nee, je gelooft het niet, maar de man is aan het bellen op z'n mobieltje! Z'n handsfree setje thuis laten liggen zeker. Ha ha ha, wat een grap.

Helaas, in Kamunting is het weer hetzelfde verhaal. Ik leef op te grote voet hier. Wel een busreservering, maar geen nieuw schoeisel.

Zaterdag maar eens in Kuala Lumpur kijken. Daar lopen wat meer toeristen rond uit winter gebieden waar slippershoppen nu onmogelijk is. Er moet dus in KL een goede markt zijn voor slipper verkoop aan toeristen.

Die versleten slippers zijn een mooi symbool voor m'n overwintering die ten einde loopt.

De laptop gaat dicht. M'n vakantie down under gaat beginnen. Mocht het in Kuala Lumpur niet lukken om slippers te vinden, dan wordt het shoppen in Sydney of Alice Springs. Want in de brandende zon een rondje rond Ayer's Rock lopen, nee, dat gaat zeker niet lukken op blote voeten.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom