27 november 2006

Verkiezingen

De Nederlandse nieuwszender radio 1 stond de afgelopen week bol van de tweede kamer verkiezingen. De ene na de andere politicus schoof kwijlerig aan voor een interview. Inhoudelijk stellen die interviews niet veel voor. Het is vooral gekeuvel, gezeur en geslijm.

Ik heb de indruk dat de publieke radio het belang van verkiezingen wat overschat. Het was de afgelopen weken alsof de rest van de wereld stil staat, er geen ander nieuws is. Het gezeur werd mij te veel.

De avond na de verkiezingen is de Nederlandse nieuwszender helemaal niet meer aan te horen. De stemmen uit de gemeente Ukkelerveld zullen me werkelijk een zorg zijn.

Daarna rolt de ene na de andere prognose uit de radio. Ook dat interesseert me weinig. Ik zou de einduitslag willen weten. Dat kan wat mij betreft in een minuutje aan het eind van de avond.

Als de uitslag zo'n beetje definitief is, breekt bij zo'n beetje alle partijen een feeststemming los. Of een partij zetels gewonnen of verloren heeft, lijkt niet uit te maken. Iedereen lijkt de verkiezingen gewonnen te hebben. De verliezende premier hoor ik zelfs uitkramen dat hij goud gewonnen heeft. Het is een mooi moment om de radio uit te zetten. Die definitieve uitslag komt morgen wel.

De einduitslag

Een dag later moet ik de uitslag op internet opzoeken.
2006 2003
CDA 41 44
PvdA 33 42
SP 25 9
VVD 22 28
PVV 9 -
GroenLinks 7 8
CU 6 3
D66 3 6
PvdD 2 -
SGP 2 2
Fortuyn 0 8
Ok, goed, dit is de einduitslag. Een rijtje met cijfers, maar nog niet echt overzichtelijk.

Winst en verlies in zetels

Gewonnen zetel
Verloren zetel
Behouden zetel
 
Regeringspartij Recente regeringspartij
   
   
     
   
 40  
   
   
   
   
 35  
   
 
 
 
 30
 
   
   
   
 25  
   
   
 
 
 20
 
 
 
 
 15
 
 
 
 
 10
 
     
   
     
 5    
     
   
   
   
 
SP Groen
Links
PvdD PvdA D66 CDA CU SGP VVD Fortuyn PVV

Conclusie

Dit land houdt kennelijk niet van machthebbers. De Nederlander is liever ergens tegen dan voor. Oppositie voeren loont meer dan regeren.

Wie de absolute macht wil grijpen, kan dus het beste het regeren aan de andere partijen over laten. Stug oppositie blijven voeren is het beste, tot er geen regeringspartij meer over is. Blijf ook dan oppositie voeren, zelfs als er geen enkele partij meer over is, want anders is de verworven macht zo weer verdampt!

Als de machtmijdende aan de absolute macht is, dan is het gedaan met de politieke strijd om kamerzetels. Ben ik dan voorgoed verlost van het politieke geleuter? Komt er dan weer nieuws op de radio 1?

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom