KLIA, 20 januari 2007

Olifanten

De dierentuin van Taiping is één van mijn favoriete plekken. Het hoogtepunt komt voor mij vlak voor de uitgang: De olifanten. Het is een complete familie, met vader, moeder, tante en 2 kinderen.

Die familie heeft het de hele dag druk met van alles, maar vooral met elkaar. Urenlang kan ik daar op m'n gemak naar zitten kijken.

Het kleinste kind is vol energie en jaagt enthousiast achter duiven aan. Die jacht is niet echt succesvol, maar ach, je weet nog hoe een olifant een duif vangt.

Als de verzorger met een kruiwagen voer binnen komt lopen, wandelt de hele familie als makke schapen achter hem aan. Het lijkt wel een optocht, de kruiwagen voorop, dan de verzorger en dan de hele kuierende familie.

De bomen net buiten het olifantenterrein vallen net binnen slurfbereik van de volwassenen. De blaadjes smaken kennelijk goed als toetje. De kleintjes staan er wat beteuterd bij, aj wat zijn die bomen nog ver buiten bereik!

De Taiping zoo is ook 's avonds open. De meeste dieren zijn dan al in hun hok gekropen, maar anderen zijn juist extra actief. Het is dan heel rustig in de dierentuin. Er zijn niet veel bezoekers. De wakkere dieren komen nieuwsgierig op mensen af. Is het een gewone bezoeker of wellicht een verzorger met vers voer? De zwarte panter is me wat al te enthousiast. Kent dat beest het verschil wel tussen een bezoeker en voer? Brr. het gaas dat hem van mij scheidt is mij wat al te dun.

Vlak voor de uitgang is de olifantenfamilie aan het avondmaal begonnen. Het is een wonderlijk gezicht om olifanten te zien koken met hun slurf:

  1. Eerst is de slurf een hakmes. Met een voorpoot gaan ze op de takken staan om er met hun slurf een stuk vanaf te breken.
  2. Dan wordt het een hamer. Die takken slaan ze vervolgens een paar keer tegen hun voorpoot. Het is alsof ze een biefstuk wat malser slaan.
  3. Tenslotte wordt de slurf bestek die het voer naar de mond brengt.
Als de laatste blaadjes verorberd zijn gaat de familie naar het nachtverblijf. Moeder duwt de kleinste voorzichtig de goede kant op. Die wil vast nog niet naar bed. Wil de laatste olifant het licht uit doen?

Ik ga ook maar m'n nachtverblijf opzoeken, ga de dierentuin uit voor m'n laatste nacht in Taiping. Dag Taiping, dag dierentuin, dag olifanten, tot een volgende keer. De komende dagen zal ik weinig groen zien. Per Ghan hoop ik zondag de woestijn in te trekken, van Adelaide naar Katherine en later weer eens terug.
Plaats ma di wo do vr za zo
Adelaide Vertrek 17:15 17:15
Alice Springs Aankomst 11:55 11:55
Vertrek 16:10 16:10
Katherine Aankomst 8:00 8:00
Vertrek 18:20 18:20
Alice Springs Aankomst 9:00 9:20
Vertrek 12:40 12:45
Adelaide Aankomst 9:30 9:00

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom