20 augustus 2007

Kopen?

-> tijd
Koers
Verkopen

Hoe lang is het geleden
dat de koers
nog hoger was?

Kopen

Hoe lang is het geleden
dat de koers
nog lager was?

Beurskoersen

Het zijn wat roerige tijden op de aandelenbeurs. De koersen gieren naar beneden. De deskundigen zijn wat in verwarring. Tja, voorspellen is moeilijk, zeker als het de toekomst betreft.

Ik heb de indruk dat de beurs zeepbel barst net nadat de koersen een nieuw hoogterecord bereikt hebben. Dat is makkelijk te zien met historische koersen. Achteruit kijken is veel makkelijker dan voorspellen. Hoe lang is het geleden dat de koersen zo hoog stonden?

Laag kopen, hoog verkopen

Geld verdienen met aandelen lijkt makkelijk.

Groen: Verkopen

De bovenste grafiek toont groen voor historisch hoge koersen. Hoe groener hoe historischer. Het blijft geen feest op de beurs. Na een historisch hoge koersen volgen lagere koersen. Hoe feller het groen, des te beter het verkoopmoment.

In de 2e grafiek staan die verkoopmomenten. Hoog betekent erg lang geleden tot een hogere koers. Een reeks van nieuwe hoogterecords toont een duidelijke schuine lijn.

Paars: Kopen

Een soortgelijk verhaal voor historisch lage koersen. Hoe lager de koers, des te beter het koopmoment.

Lange termijn plan

Wie de tijd heeft kan het meest verdienen op de beurs. Omdat koersen, gemiddeld genomen, stijgen is het vooral verstandig te wachten met verkopen. Morgen is gemiddeld beter dan vandaag. Het mooiste verkoopmoment is vlak voor een krach.

De paarse momenten, om gunstig in te kopen, zijn schaars. Een beurskrash zijn zeldzaam, moeilijk te voorspellen maar makkelijk waar te nemen. Wie veel wil verdienen met beleggen staat dus te juichen na een zeldzaam grote beurskrach. Eindelijk weer eens een mooi moment om eens flink aandelen in te kopen.

De grafieken tonen standaard de AEX van de afgelopen tijd. Upload de historie van uw eigen favoriete koerswaarde en zie: Is het nu een geschikt moment om te kopen?

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom