Rekening

Maandag, 7 april 2003
Banken munten uit in klantonvriendelijkheid. Keer op keer trek ik dezelfde conclusie.

Sinds 8 april 2003

On-line huizen advertenties
www.huizentoppers.nl

Vanaf elke internet PC

Een nieuwe on-line dienst van SUMit.

On-line adverteren voor huizen en bedrijfspanden

 • voor zowel particulieren als makelaars
 • 24u/7d zelf uw advertentie on-line aanpassen
 • geen eigen website nodig, makkelijk te leren
 • gratis overzicht van al uw advertenties
 • gratis e-mail abonnement voor huizenzoekers
Mijn eisen aan een bank zijn relatief eenvoudig:

 1. Banktarieven zijn flauwekul.
  Het is onzin om geld te betalen om geld te mogen brengen.
 2. Het moet makkelijk zijn om bankzaken te regelen.
 3. Voor de moeilijkere zaken wil ik er naar binnen kunnen lopen, op een moment dat het mij uitkomt.
 4. Het zou leuk zijn als er achter de balie deskundig personeel staat.
  Aan tijd vermorsen met terugkomen op afspraak begin ik niet.
Voor een nieuwe dienst wordt m'n eisenpakket wat uitgebreid:

Fortis (Geen kantoren meer in de buurt)

In 1997 heb ik een poging gedaan om zakelijk klant te worden bij Fortis. Dat is bij een poging gebleven. Op een aantal vragen die ik destijds gesteld heb moet ik het antwoord nog krijgen.

Een andere negatieve ervaring die ik me nog goed kan heugen ging over kosten verbonden aan een betaling vanuit Maleisië. Daar had ik geld overgemaakt naar een eigen privé rekening in Nederland. In Maleisië had ik al alle overschrijvingskosten reeds voldaan. Vervolgens berekende Fortis in Nederland me opnieuw kosten. Verhaal halen in het Fortis kantoortje aan de Lekkenburg was weinig effectief. Volgens de dame achter het loket moest ik maar contact opnemen met de afzender. Dat die afzender voor haar stond, met de Maleise opdracht tot overschrijving in zijn hand was meer dan ze kon bevatten.

Dat Lekkenburg kantoortje is, om me nog beter van dienst te zijn verplaatst, een Fortis eufemisme voor opgeheven. Klanten in Gouda werden sindsdien geacht naar het filiaal in het centrum te reizen. En ook dat filiaal is inmiddels verplaatst. Het enige Fortis kantoor in Gouda ligt helemaal aan de andere kant van de stad. Voor nieuwe bankdiensten valt Fortis dus al bij voorbaat af.

De Postbank (Ronsseweg, Gouda)

Bij de Postbank was destijds alles verrassend snel geregeld, even langs het dichtsbijzijnde postkantoor en klaar. Over de postbank ben ik zeer tevreden. Tel Postbank zakelijk: 058 295 8018 Optimistisch gestemd spoed ik mij naar het postkantoor. De dame achter de balie is prachtig, maar van zakelijke rekeningen weet ze niets. Ik krijg een telefoonnummer mee van de Girotel helpdesk lijn. Teleurgesteld maak ik rechtsomkeert.

De Rabobank (Lekkenburg, Gouda)

Goed, de rabobank dan, opgericht door en voor ondernemers. Daar moeten ze het toch beter kunnen.

Nee, helaas. De Rabobank doet zijn uiterste best om klanten buiten de deur te houden. Wie naar binnen wil moet eerst bellen, en vervolgens door een dubbele deur.

Binnen staan vervolgens twee meisjes te giegelen, alsof ze niks beters te doen hebben dan klanten af te zeiken. Nee, van bankzaken hebben de dametjes geen verstand, nog voordat ik m'n vraag heb kunnen stellen. Wil ik misschien een afspraak maken met een expert? Nee, zucht, laat u maar, ik worstel me wel weer door de dubbele deur naar buiten op zoek naar een bank met fulltime verstand van zaken.

ABN-Amro (Lekkenburg, Gouda)

De ABN-Amro is niet echt m'n favoriet. Het is een bureaucratisch bolwerk waar ik keer op keer vastgelopen ben in procedures.

Deze bank presteerde het onlangs nog om me een brief te sturen, of ik m'n enig overgebleven rekening daar alsjeblieft wilde opheffen. Nou nee, dank u, ik verwachtte er nog een belastingteruggaaf op.

Maar goed, laat ik mijn vooroordeel opzij schuiven. Wellicht is hun zakelijke dienstverlening een stuk beter dan die voor particulieren.

Een dametje in een strak, maar oersaai grijs mantelpak bekijkt me eerst van top tot teen voordat ze me een stoel aanbiedt. Ze kijkt me aan alsof ik hier een stropdas hoor te dragen om geld te mogen brengen. Het lijkt niet tot haar door te dringen dat er een ondernemer voor haar staat, je weet wel meisje, een potentiële klant, zo iemand waar ook jouw salaris door betaald wordt.

Een koffie kan er niet af. Ik leg haar uit dat ik reeds een zakelijke girorekening heb en nu aan het zoeken ben voor alternatieven met internet mogelijkheid. Ze knikt alsof ze het helemaal begrijpt en stelt vervolgens een verbijsterende vraag:

Sinds wanneer bent u ingeschreven bij de KvK?

 • Pardon? Vanwaar deze vraag? Is die datum van invloed op de tarieven?
 • Ik kom om informatie vragen, niet om me te onderwerpen aan een kruisverhoor.
 • Is dit een toelatingsexamen of zo?
 • Zucht, ik voel de bureaucratische procedures al weer op me afkomen!
 • Ik onderdruk de neiging om haar te vragen hoe lang zij al een eigen bedrijf heeft. Oh, u bent gewoon maar een werknemer...
 • Of zal ik eens haar leeftijd vragen en haar vervolgens terzijde schuiven op zoek naar iemand met meer relevante ervaring?
Zucht, ik hou me in en brom een kort antwoord: Sinds 1997.

O, dan bent u wat wij noemen een gevestigd ondernemer kraait het mantelpakje verbaasd uit. Ja, dat had je ook al kunnen concluderen uit m'n zakelijke girorekening denk ik bij mezelf. M'n grijzende haren hadden wellicht ook een hint kunnen zijn? Ik hou m'n mond maar.

Wat geïrriteerd leg ik m'n vraag voor de tweede keer uit. Nee, nu begrijpt het grijze muisje het helemaal. Ze legt triomfantelijk een folder met tarieven voor m'n neus. Ik zie van alles, maar niets over internetbankieren. Die folder schuif ik dus terug richting mantelpakje. Ze kan zelf ook geen wijs uit de folder en kraait opgewekt O ja, maar dat staat er ook niet in. De moed zakt mij in de schoenen.

Ik probeer het nog een derde keer. Weer begrijpt ze het volkomen. Ze begint nu iets te zeveren over een kastje, dat ik overal mee naar toe moet nemen.

Hmm, dat kastje zie ik niet zitten. Ik ga zeker niet continu overal een ABN/Amro kastje met me mee dragen omdat ik misschien die dag nog zakelijke vragen krijg over betalingen. Ik weiger enige inbreuk op mijn ambulante levenswijze. De procedures van een bankmedewerker kunnen me gestolen worden. Nee, dat kastje is verplicht, en dat is bij alle banken zo verzekert ze me stellig, tot drie keer toe.

Ik weet wel beter.

Hoe dan ook, de adviezen van deze dame vertrouw ik niet. Dit gesprek heeft lang genoeg geduurd. Ik weet voldoende en verlaat dit ABN/Amro filiaal.

Een bank die werkt met list en bedrog laat ik voortaan links liggen. Met deze bank doe ik verder geen zaken meer. M'n ABN/Amro privé rekening zal ik binnenkort opheffen.

De Postbank, Girotel helpdesk (telefoon 058 295 8018)

Tel Postbank zakelijk: 058 295 8018 De oogst van het rondje banken is bedroevend. Het enige resultaat is een telefoonnummer van de Girotel helpdesk: telefoon 058 295 8018. Dat nummer bel ik dan maar. En jawel, mijn vertrouwen in de Postbank wordt hersteld. Aan de andere kant van de lijn zit iemand
 1. Hij begeleidt me naar postbankzakelijk.nl
 2. Verzekert me dat ik overal m'n bankzaken via internet kan regelen.
 3. Hij verzekert me dat ik geen kastje nodig heb.
  Met een gevoel van minachting denk ik terug aan de onwaarheden van het grijze ABN/Amro mantelpakje.
 4. Het tarief vrije pakket postbankzakelijk.nl/... is voor mij helder.
SUMit blijft klant bij de Postbank!

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom