Airco

Maandag, 11 augustus 2003
Het is warm in Nederland. Het KNMI heeft officieel een hittegolf vastgesteld. Nederland zoekt verkoeling bij het water. De stranden en zwembaden zitten vol.

Ik waan me weer bij de evenaar bij deze temperaturen. Ik geniet van de warmte. Van mij mag elke zomer 12 maanden duren. Mijn bloed zit vol met tropen, ze gaan er nooit meer uit.

M'n lichamelijke tempo gaat omlaag, 's ochtends ontbijt ik op m'n gemak,
Dank aan Menno Zeilstra
voor het echte
IBM toetsenbord.
haal de fiets uit het schuurtje en peddel rustig naar het station. Het kantoor van m'n huidige OO-PHP project is airconditioned. Dat is een beetje jammer. Achter een koel toetsenbord ('n echte IBM-mer!) gaat het warme weer ongemerkt voorbij.

Alleen 's avonds is het wat lastig. De warmte blijft hangen in het huis. Zwetend op de klamme lappen kom ik maar moeilijk in slaap. Een ventilator helpt, maar het gezoem houdt me ook uit de slaap.

Had ik maar een airco. Airconditioners zijn wonderlijke dingen. Ze gooien warmte naar een plek waar je er geen last meer van hebt, onttrekken warmte door verdamping. Een airco is

Dat koelend effect moet na te bootsen zijn. M'n huis moet nat, afkoelen door water te verdampen. Met een emmer koud water en een gietertje gooi ik de buitenmuren nat. De warme muren zuigen emmer na emmer aan water op. De buren verklaren me vast voor gek:

HJ staat z'n huis water te geven.

Het is me best. Het werkt.
  1. De natte muren laten het water verdampen.
  2. De warme damp blijft mooi buiten.
  3. Het huis koelt af, alsof het geregend heeft.
Natte muren zijn een uitstekende airco. De slaapkamer is heerlijk koel. De ventilator blijft uit. Na eerdere klamme nachten slaap ik nu weer uitstekend. Ik slaap goed, een beetje te goed: Ik verslaap me zelfs heerlijk!

Liever koel met natte muren
dan zwetend als de buren.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom