Schoon

Maandag, 29 oktober 2001
Hoe krijg je een toetsenbord schoon?

Het is een kwellende vraag. M'n toetsen zien er smerig uit. De koffievlekken zijn waarschijnlijk al een paar jaar oud.

Dit toetsenbord is een oud IBM PS/2 model. Het is zo antiek dat er nog mainframe kreten op staan als SysReq en Pause. Het ding is onverwoestbaar en typt heerlijk, met name voor een veteraan als ik die tien vingers blind typt. Kortom, het is een uitstekend toetsenbord van Big Blue. Voor geen goud ruil ik het in voor een modernere versie.

Maar goed, het is en blijft smerig. Wat nu?
Afwasteiltjes
en andere
Nederlandse
eigenaardigheden

(Bol.com/...)

  • Zal ik elke toets apart gaan poetsen? Dat lijkt me een te tijdrovend karwei.
  • Al die dingen in het zo typisch Nederlandse afwasteiltje? Nee, ook te veel werk.

Chicken little, van klein probleem naar groot succes

Zouden de keycaps de wasmachine overleven? Riskante vraag. Het lijkt me beter om klein te beginnen en dit project in brokken te hakken.

Ik test het idee met de functietoetsen, de minst gebruikte rij. Het lijkt me niks om al die toetsen los in de trommel te stoppen. Ze gaan in een linnen tas, wat waspoeder erbij en hup... bij de bonte was.

Een uurtje later. Alle functietoetsen zijn nog heel en wonderlijk schoon. Prachtig, prachtig, de test is geslaagd.

Iteratieve aanpak

De cijferrij en QWERTYUIOP[]\ zijn nu aan de beurt. Ja, ja, elke keer een stukje, want tijdens deze schoonmaakactie wil ik wel kunnen blijven doortypen. Het blijkt namelijk verrassend lastig om blind te typen op een toetsenbord zonder aanduidingen. Met één missende rij gaat het nog net goed.

Deze wasronde gaat minder fortuinlijk. De linnen zak is open gegaan. De toetsen hebben zich verspreid tot in alle hoeken van de trommel. Het duurt even voor ik alles weer bij elkaar heb. De W blijft een tijd zoek. Even ben ik bang dat ik verder moet met een Q ERTY toetsenbord maar de W vind ik uiteindelijk terug in een plooi van een meegewassen kledingstuk.

Leer van fouten

De laatste rijen gaan erin. Zo'n speurtocht naar missende toetsen wil ik niet meer hebben. Er gaat nu een dubbele knoop in de linnen zak. Dat gaat goed.

Ik haal een doek over de kast van het toetsenbord. Het geheel blinkt me nu als nieuw tegemoet. Alleen de mainframe aanduidingen verraden nog de ouderdom.

Quick & Clean

Mocht u binnenkort een stuk snel geschreven code van me onder ogen krijgen: het is niet Quick & Dirty geschreven, maar Quick & Clean.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom