Sextagon

Maandag, 1 oktober 2001
Waarom zijn de WTC torens ingestort?
Toren met vlakke verdiepingen Het was niet de klap van een binnenvliegend vliegtuig. Nee, het was door de hitte van de brand die daarop volgde (civil/usyd.edu.au/wtc.html#why). De stalen constructie was niet bestand tegen de hitte van de brand.

Zelfs staal smelt. De bovenliggende verdiepingen vielen door hun eigen gewicht naar beneden. De onderliggende verdiepingen konden die klap niet verwerken en gingen mee in de val. Hoe groter het gewicht, hoe moeilijker het was voor de onderliggende verdiepingen.

Toren met schuine verdiepingen Is er iets aan te doen?

Het zou al helpen als alle verdiepingen schuin zouden lopen. De beschadigde verdiepingen glijden dan van de basis af. De onderliggende verdiepingen blijven behouden.

Aardig, maar het puin stort naar beneden en zal daar schade aanrichten.

Toren met verdiepingen die in een punt lopen Eigenlijk zou het puin naar binnen moeten glijden. Binnenin het gebouw is echter geen ruimte om al het puin te bergen.
Toren met wanden als een doos en schuine verdiepingen Sextagon, met schuine verdiepingen Gebouwen zouden als een doos moeten zijn, met een bodem en opstaande randen. Het puin valt naar binnen. De onderliggende verdiepingen en andere zijden blijven staan.

Vier wanden is saai. Vijf is verwarrend. Zes lijkt me een mooi aantal, geeft prettige hoeken en biedt binnenin voldoende ruimte.

Wat zal er in de skyline van New York verrijzen (newsvote.bbc.co.uk/...)? Een Sextagon met schuine verdiepingen?

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom
Geboren op 1 oktober 2001: Lars van der Ent. Proficiat aan m'n nicht Ingrid!