Bizar

Yardley, maandag 17 september 2001

Zaterdagavond, 1 september 2001.

Twin Towers of Empire State? Dat was een vraag die m'n vriendin en ik elkaar een paar weken geleden stelden.
  • Voor de Twin Towers hebben we al kaartjes, zit bij het city pass (citypass.net/ny) in.
  • Maar het Empire State (esbnyc.com/...) is dichterbij. Het is ook maar een paar metrohaltes van Penn Station, makkelijker voor de nachttrein terug naar huis.
Het Empire State dus maar. De Twin Towers komen bij het volgende bezoek aan New York wel.

Boven is het uitzicht adembenemend. De skyline van New York strekt zich naar alle kanten uit. Lichtjes, lichtjes, lichtjes, zo ver als het oog reikt. New York is de lichtstad van de nieuwe wereld. De bruggen pronken hun verlichte pracht. Op het puntje van Manhattan zijn de Twin Towers makkelijk herkenbaar, torens van licht.

New York skyline met Twin Towers

Die Twin Towers steken ver boven de andere wolkenkrabbers uit. Wie vanaf het Empire State naar de horizon kijkt ziet z'n eigen hoogte, op slechts 2/3 van de Twin Towers. Het is een indrukwekkend gezicht.

Afgelopen dinsdag, 11 september 2001, net na ontbijt.

Ik heb me net in het kleine kantoor op zolder geïnstalleerd om wat Java te krassen. Op de lokale radio klinkt een bericht dat een klein vliegtuigje tegen de Twin Towers gevlogen is. Wat een idioot van een piloot! denk ik. Die gebouwen zijn zo groot, die zie je van kilometers afstand. Hoe kun je daar tegenaan vliegen? Ze geven toch maar iedereen een vliegbrevet. Ach, die gebouwen kunnen zo'n vliegtuigje vast wel hebben. Ik concentreer me op de Java code.

Kort daarna komt het verslag van een tweede vliegtuig. Een flinke Boeing. En het eerste vliegtuigje bleek toch niet zo'n klein toestelletje. Dit kan geen ongeluk meer zijn. Het is waarschijnlijk een terroristische aanval. Wat??? Ik kan m'n oren nauwelijks geloven. Nog even later komt er een bericht van een aanval op het Pentagon.

Deze gebeurtenissen zijn voor mij een déjà vu, lijken op de Bijlmerramp, met ingestorte gebouwen, brand, chaos, doden en gewonden, vrienden die bellen of alles nog OK is. De Bijlmerramp was een ongeluk, geen aanslag, maar het was voor mij persoonlijk nog beangstiger. Dat was in een bekende omgeving. Het was ook veel dichterbij, slechts een paar honderd meter hemelsbreed, enkele straten. Toen kon ik de brand ruiken.

toegangskaartje voor Twin Towers New York is twee staten van hier, relatief ver van m'n bed. Ik volg het nieuws op TV, radio en internet, net als vrienden en bekenden in Nederland. Later die dag hoor ik van een crash, hier in Pennsylvania, van een vierde gekaapt vliegtuig.

De kaartjes voor de Twin Towers liggen nog klaar. Bizar, twee kaartjes voor twee gebouwen die niet meer bestaan.

Tot de volgende week, waarschijnlijk weer vanuit Nederland, als het me lukt om de oceaan over te steken.
Henk Jan Nootenboom