Stront

Maandag, 17 november 2003
M'n nette broeken zijn aan vervanging toe. Shoppen zal nooit echt m'n hobby worden, maar onder begeleiding van van D m'n vaste kleding adviseuze is het goed vol te houden. M'n jachtgebied is beperkt tot één winkel die volop keuze biedt, zelfs in mijn maat: Christiaan B. in Haarlem. Winkel in, uitzoeken, desnoods nog wat passen, afrekenen en weer naar buiten. Met een half uurtje shoppen ben ik er dan weer voor een jaar van af.

Het gaat voorspoedig. De buit bestaat uit een drietal identieke broeken, wat overhemden en een paar nieuwe zomershirts voor de komende overwintering. Klaar! In het kleedhokje trek ik m'n oude kloffie weer aan, pak m'n schoenen en voel stront. Shit! Ergens buiten moet ik in de hondenstront getrapt zijn. M'n schoenzool zit vol. M'n linkerhand is onder de klodders. Wat nu?

soksok Sokken zijn ideaal voor dit situaties, zo heb ik ooit in Vietnam van een reisgenoot geleerd. Ze zitten ver van je neus, vallen niet zo op en gaan aan het eind van de dag de was in. Ik veeg m'n hand wat af aan m'n linkersok. Dat lukt maar half. De strontlucht blijft. Met één stinkende hand verlaat ik het kleedhok richting kassa. Met één schone hand betalen is lastig, maar het gaat.

Eenmaal buiten vraagt van D of we wat eten gaan. Ja, graag zelfs. Het Thais restaurant Roeng Ruang (Krocht 10a, 2011 PT Haarlem) ziet er uitnodigend uit.

Leuk hoor, Thais uit eten, maar m'n schoenzool zit nog vol en m'n hand ruikt nog niet fris. Dat wordt geen smakelijke maaltijd zo. Er is een schoonmaakactie nodig, en wel nu! Van D glimlacht begrijpend terwijl ik doorloop richting toilet. Ze kent m'n onhandigheden al langer dan vandaag.

Met zeep was ik eerst m'n hand schoon. Dat is opluchting nummer één. Met WC papier probeer ik vervolgens m'n schoenzool wat te reinigen. Het gaat niet echt fantastisch.

M'n oog valt op de wc borstel. Dat ding is gemaakt als effectief strontwapen. Het is een onfris karwei, maar het gaat. Met hulp van de borstel verdwijnt de stront hoppa, rechtstreeks het toilet in. De pot zit onder de spetters, geen probleem. WC's zijn ervoor gemaakt om door te spoelen. Als ik ooit weer stront aan m'n schoenen heb zal ik weer onmiddellijk een toilet met borstel opzoeken.

Ik boen m'n handen opnieuw schoon en stap fris en opgelucht naar buiten. Doet u ons maar menu nummer 4: de loempiaatjes, gepeperde kippensoep, kip met cashew noten, groenten in oestersaus, rundvlees met broccoli, wat feestelijke rijst erbij en cake met thee toe.

Ja, dank u. Dat ziet er heerlijk uit. Eet smakelijk!

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom