Netwerk

Maandag, 1 december 2003
Een netwerkstruktuur Hoe modelleer je een netwerk van knooppunten en verbindingen daartussen?

Twee associaties: van en naar?

Het lijkt makkelijk te lukken met 2 entiteiten: Node met twee associaties naar connectie Elke connectie heeft associaties met 2 nodes, een 'van' node en een 'naar' node. Een node kan vele 'van' en vele 'van' connecties hebben.

Één associatie met een vaste cardinaliteit van twee?

Hmm, die twee associaties zitten me niet lekker. 'Van' en 'Naar' zijn in het gegeven voorbeeld relatief. Connection met altijd twee nodes De goederenstroom gaat van rechts maar links. De geldstroom gaat echter de andere kant op. Zou het andersom moeten? Een verbinding is altijd tussen twee nodes, maakt niet uit in welke richting? Dus een one-to-many cardinaliteit van 2 en altijd precies 2? Een netwerkstruktuur

Hmm, de eenvoud van het alternatief staat me aan. Echter het model strookt niet met de werkelijkheid. Een node kan meer dan één verbinding hebben, zoals 'shop owner' in het voorbeeld.

Een rolmodel

Een node heeft meerdere rollen als start- en eindpunt Om de vele, gerichte connecties per node mogelijk te maken is helaas een complexer model nodig.

Nog een paar weken... Dan kan ik het hawker netwerk weer persoonlijk testen met een mee-soupje voor ontbijt ergens op een fraaie tropische hoogvlakte. Ik verheug me er nu al op.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom