Katherine, 3 of 4 februari 2007

Tijdverschil

De brug naar m'n vaste werkplek is overstroomd. Het water in de Katherine river staat wat hoger en dat is normaal tijdens het regenseizoen. Noodgedwongen werk ik dus aan de oost kant van de rivier, vlakbij de Riverview, m'n slaapplek. Katherine bevalt me. Het is klein en rustig. Australiërs vieren in januari massaal hun zomervakantie, maar die drukte gaat hier in de Top End ongemerkt voorbij. De meeste touristen mijden het regenseizoen. Mij best, maar ze missen al het prachtige groen.

De regen in het regenseizoen blijft beperkt tot af en toe een flink tropische bui. Dan koelt de boel wat af, wel lekker, want het is warm genoeg hier. Met een kortgeknipt hoofd, in korte broek, T shirt en slippers is het hier goed uit te houden.

Sinds paar weken mag ik me de trotse eigenaar noemen van een mountain bike. M'n vervoermiddel komt uit een 2e handswinkel, omdat er nergens een fiets te huur was. De tropen zijn een perfecte omgeving om te fietsen. M'n armen zijn inmiddels gebruind als die van een tour de France rijder, bovenop m'n handen is het bruin, m'n vingers zijn nog relatief wit. Die vingers zien bij het fietsen geen zon. Uit het verschil tussen wit en bruin moet af te leiden zijn hoe lang ik hier al rond fiets.

De tijd gaat hier langzamer. De dikke weekendkrant van de Sydney Morning Herald en The Weekend Australian kun je hier de volgende woensdag pas krijgen. Er is hier onvoldoende lezerspubliek om ze lokaal te drukken, dus ze komen van ver. Maar geen haast, op donderdag liggen die weekendkranten er ook nog wel, precies op tijd om in het volgende weekend te lezen. Zo past de weekendkrant weer precies bij het weekend. Het Northern Territory heeft iets tijdloos en dat bevalt me wel.

horloge Ik kan de dagen van de week niet meer goed van elkaar onderscheiden. M'n horloge biedt houvast. Dat toont de dag van de week, de tijd boeit minder want de zon komt en gaat wel in een vast ritme.

's ochtends blijft het horloge op tien over negen, vrijdag de 2e staan. Dat kan niet, want de zon staat al hoger. Hoeveel dagen staat m'n horloge al stil? Wat voor dag zou het vandaag zijn? Hoe kom ik daar achter? De kranten helpen me niet, die zijn slechts tot op de week nauwkeurig.

Volgens m'n laptop is het zaterdag. Of dat klopt weet ik niet, ik rommel vaak met de datum om de SUMit roostersoftware te testen. Ik moet maar eens naar de stad fietsen voor een nieuw batterijtje. Helaas, de enige horlogewinkel is gesloten. Het moet dus weekend zijn, maar het blijft onduidelijk of het zaterdag of zondag is. Morgen nog maar eens proberen. Wellicht is het dan maandag.

Tot maandag zal het dus vrijdag blijven. Het Northern Territory loopt officieel 8,5 uur voor op Nederland, maar pas komende donderdag zal ik lezen wat er dit weekend in de kranten stond. Als ik tenminste weer de goede datum heb, anders wordt het afgelopen vrijdag. Het heeft wel wat, dat tijdverschil met de werkelijkheid.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom