Licht

Maandag, 6 augustus 2001
Features verkopen, maar wie gebruikt ze?
Op de doos van een ontwikkeltool staan features, toeters en bellen. Het pakket is fantastisch. Het is zeker niet goedkoop, maar ach, er zit zoveel in. De productiviteit van de software krasser zal tot ongekende hoogten stijgen. Het is het geld meer dan waard. Koop dat pakket! PHP zit niet eens in een doos. De features staan op internet. Het is goedkoop, open source software. Hmm, dan zal er wel niet zoveel inzitten. En het is vast niet productief. Goedkoop is duurkoop. Afblijven maar.
Tot zover deze vooroordelen. Een overdaad aan features schrikt mij alleen maar af. Doe mij om te beginnen:
  • een mogelijkheid om SQL te slaken naar een database
  • de syntax van een while loop en if statement
  • een mogelijkheid iets op het scherm te zetten, HTML genereren bijvoorbeeld.
Dit is alles ik vraag. De code klop ik wel in met een eenvoudige ASCII editor.

Toch heb ik me laten verleiden tot de aanschaf van een doos. Echter, eenmaal uitgepakt zie ik in het woud van features het bos niet eens meer.

Sorry maar ik heb de tijd niet om me te verdiepen in de bijzonderheden van een tool. Er zijn nu vele tools, met elk hun specifiek gebruik. De tijd dat ik me op 1 tool concentreerde, met alle ins en outs, is voorbij.

En o wee als ik wel tot de bodem ga. Heb ik net alle features door, komt er een nieuwe release uit. Kortom: Weg met de features!

De afgelopen weken heb ik aan web-based roosterplanningsoftware gewerkt. Voor de eenvoudige data entry functies gebruik ik PHP, met een MySQL database erachter. Die taal is prettig licht, eenvoudig te leren, zelfs zonder cursus. De syntax is helder, lijkt op Java.

PHP heeft me aangenaam verrast. Het heeft geen overbodige toeters en bellen, wel alles wat je nodig hebt. Ik had een script taaltje verwacht, maar PHP is verrassend compleet. Vluchten op een dag, in HTML gegenereerd met PHP op een MySQL database Zelfs een Gantt achtige chart laat zich vrij makkelijk programmeren door een combinatie van:
De PHP array (php.net/...array.php)
is een wonderlijke combinatie van de Smalltalk Array en Dictionary, Vector en Hashmap in Java.
Datum en tijd functies
zijn ronduit sterk, nemen veel werk uit handen.
De online documentatie van functies (php.net/.../funcref.php)
werkt perfect. Geen dikke naslagwerken, geen last van overbodige features. Snel online zoeken, recht op het doel af, meestal binnen een minuut raak.
OO
En als klap op de vuurpijl: met PHP kun je zelfs OO programmeren. Hmm, het moet niet gekker worden met die open source software tools. Nog even en ik laat Smalltalk en Java links liggen.
Wie koopt er nog een doos vol features? Ik heb het licht gezien. Geen productiviteitsverlies meer door een overdaad aan complexiteit. Lang leve de lichtheid!

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom