Proost

Maandag, 25 juni 2001
Hoe trouwen wereldburgers? De typisch Nederlandse bruiloft ken ik wel, maar hoe gaan Rob & Annet trouwen? Dit duo heeft te veel van de wereld gezien. Ik heb hen al overal en nergens ontmoet: Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Australië en afgelopen winter nog in Kluang, Maleisië.

Nederland is voor hen een tussenstop. De trouwkaart was uit Singapore, typische Chinees met gouden opdruk. Het zijn symbolen van rijkdom en voorspoed. En deze week zitten ze in het mooie Sydney met een nieuw contract op zak.

Op een of andere manier kan ik dit tweetal moeilijk voorstellen als Nederlands bruidspaar. Rob in een donker pak? Annet in een witte bruidsjurk? Ik neem in afwachting van het paar maar alvast een biertje.

Het bruidspaar stelt me niet teleur:

    Rob en Annet, net getrouwd
  • Annet is als een exotische prinses, alsof ze zo uit India is weggelopen. In een prachtig donkerrode sari, met een sjerp van bloemen en blote navel. Hmm, wat een sexy bruid. Ik ga straks helemaal achteraan de rij staan om uitgebreid de bruid te kunnen kussen.
  • Rob's pak is wel donker, zwart zelfs. Maar het is zeker geen Nederlandse outfit. Het is een prachtig kostuum, handgeborduurd, in een moderne Indiase stijl.
Bijzonder, bijzonder dit tweetal.

De ja woorden vallen. Dit stel is nu opeens een echtpaar. Wonderlijk, wat zo'n trouwakte doet.

In de middag een mooi tochtje onder den Bosch door. Nooit geweten dat ze hier over de grachten heen gebouwd hebben met 'overkluizingen'.

De rest van de dag verloopt relaxed, zonder de typisch Nederlandse verplichtingen. Geen lange receptie, geen feest met dansvloer, geen gezeur met door de familie bedachte toneelstukjes. Nee, deze bruiloft begint, verloopt en eindigt met een biertje. Deze bruiloft bevalt me goed. (En laat m'n vriendin het maar niet horen, want voor ik het weet sta ik zelf naast een paarse trouwjurk)

Rob & Annet, cheers mates, CU down under.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom