Werelddorp

Maandag, 28 mei 2001
Er is een dorpje neergestreken.

Normaal is het redelijk stil op de grote parkeerplaats achter SUMit headquarters. Maar nu is het levendig en druk. De normale zo saaie parkeerplaats ziet nu vrolijk rood en blauw, de kleuren van de dorpsbewoners.

De bewoners lopen heen en weer, regelen hun zaakjes. Ik ben onder de indruk van hun aanpak.

  • Binnen enkele uren staat het hele dorp (renz.nl/wielen.htm), compleet met een grote ruimte om publiek van de voorstelling te laten genieten, woon-, slaap- en doucheruimtes, stallen voor de dieren.
  • Hun promotie is goed geregeld. Heel Gouda wist dat dit dorp zou komen.
  • Vreemdelingen zijn welkom in het dorp. Bij de lokale supermarkt liggen kortingsbonnen voor toegangsbewijzen.
Zakelijk alles strak geregeld. En toch is de sfeer in het dorp ontspannen. Groepjes bewoners zitten thee te drinken, genietend van de mei zon.

Dit dorp heet circus Renz (renz.nl). Ze hebben al vaker hun tenten in Gouda opgeslagen, maar ik ben tot m'n schande nog nooit naar de voorstelling wezen kijken. Het is sowieso jaren geleden dat ik naar een circusvoorstelling geweest ben. Dit circus blijft een paar dagen in Gouda (renz.nl/tourz.htm). Gaan dus HJ en wel nu!

Het circus dwingt respect af bij deze ondernemer. De tent en alle spullen zien er perfect verzorgd uit. De dorpsbewoners heten iedereen hartelijk welkom. Alles loopt op rolletjes. Suikerspin (ook in het Afrikaans een mooi woord: spookasem, maar dit terzijde) hotdog en popcorn maken het feeststemming compleet, nog voordat de voorstelling begonnen is.

Dit is geen parkeerplaats meer. Dit is een andere wereld van show, glitter en glamour, spanning, internationale artiesten. Urenlang geniet ik van dit internationale gezelschap.

Het programma (renz.nl/program.htm) is goed, heerlijk onschuldig vermaak, strak geregisseerd en begeleid door een live band. Klasse, niets dan lof!

Pas buiten ben ik weer op de parkeerplaats bij de achterdeur. Weg uit de wereld, terug in het dorpje Gouda.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom