Verscheidenheid

Maandag, 15 april 2002
Het blijft wennen met de euro. 3½ maand na de invoering rekenen de meeste Nederlanders de bedragen nog terug naar guldens.

Vlak na de overgang overheerste een soort vakantiegevoel. Die vreemde muntjes hadden nog geen echte waarde. De Hollanders accepteerden morrend alle verkapte prijsverhogingen zoals ze ook de hogere prijzen op vakantie accepteerden. Er was immers geen alternatief.

Het vakantiegevoel is inmiddels voorbij. Nu de guldenprijzen definitief verdwenen zijn, is het moeilijk een vergelijking te maken. De prijsverhogingen zijn nu een voldongen feit.

Zelf blijf ik nog moeite houden om de munten te herkennen.

Mini Quizz

1 euro, 50 cent en 2 euro
U heeft 40 euro cent nodig.
Welke munt pakt u?

  • Er zijn te veel verschillende muntjes.
  • De 1 en 2 euro munt lijken te veel op elkaar, net als de 1, 2 en 5 cent.
  • De groottes zijn verwarrend. Waarom is de 50 cent munt groter dan 1 euro?
Tot ik alle munten herken blijf ik maar de waarde op de muntjes lezen. Als tenminste de standaard munt kant leesbaar boven ligt. De Nederlandse kop kant biedt me helemaal weinig herkenning.

Af en toe krijg ik een Duitse of Belgische euro in handen. De kop van die nog zeldzame buitenlandse munten zijn voor mij helemaal onherkenbaar.

In de toeristenstad Gouda had ik al meer buitenlandse euro's verwacht. Waar de euro's van de Italiaanse en Spaanse toeristen blijven weet ik niet. Kennelijk zitten hun euro's in een financieel circuit dat nauwelijks het mijne overlapt.

Ook buiten Gouda mengen de munten van de diverse lidstaten langzaam (wiskgenoot.nl/eurodiffusie). Het is alsof de individuele landen vast willen blijven houden aan hun eigen monetaire identiteit.

De langzaam vermengende muntjes zijn een mooi symbool voor het verenigende Europa. Een ingewikkeld continent dat langzaam maar zeker één wordt. Één Europa ondanks de bonte verscheidenheid, vele verschillende koppen maar met een gelijke munt.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom

Getrouwd afgelopen zaterdag: Marina en Neels in Môreson, Soleil du Matin, Franschhoek (moreson.co.za). Gefeliciteerd!