Winst

Maandag, 8 april 2002

December 2001

Ik denk afscheid te nemen van m'n laatste guldens.

Januari 2002

Er komen nog wat losse rijksdaalders uit een jaszak.

Anderhalve week geleden

Er duiken nog wat verdwaalde muntjes op. Dit keer is de opbrengst bescheiden: f 1,65 in stuivers, dubbeltjes en kwartjes.

Zaterdag 30 maart 2002

Het is er ongewoon druk op het postkantoor. Dit is de laatste dag dat een Hollander nog gratis z'n oude guldens storten kan. Half Nederland staat in de rij met hun laatste muntjes in diverse spaarpotten, envelloppen en plastic zakjes.

Braaf vul ik het stortingsformulier in. Dat staat alleen nog maar bedragen in euro toe. f 1,65 schrijf ik er maar eigenwijs op. Knappe bureaucraat die mij vangt met z'n formuliertjes.

De dame achter het loket loopt tegen een ander onverwacht probleem aan. De minimum storting is 1 Euro. M'n f 1,65 is slechts 75 eurocent waard. Kunt u niet nog ergens twee kwartjes vandaan halen? vraagt ze. Hm, het idee van een zoektocht naar nog een paar kwartjes staat me niet zo aan. De tijd dringt ook. Het postkantoor sluit over een uur, daarna is het niet meer rendabel om dit kleingeld in te wisselen.

stortingsbewijs 1 euro en vier cent Nee, maar ik kan het wel aanvullen met eurocenten opper ik optimistisch. Ik besef dat ik het nu heel ingewikkeld voor haar ga maken. Want, hoeveel is € 1,- minus f 1,65? Ze slaat druk aan het rekenen op een rekenmachientje en komt uit op 29 eurocent. Dat lijkt me 4 eurocent te veel, maar goed, laat ik de zaak niet onnodig vermoeilijken.

De computer kan stortingen aan in euro en guldens, maar geen mengeling. Als oplossing stort ik dus officiëel € 1,04, zijnde 1 gulden 65 en 29 eurocent.

Deze week

Geachte minister van Financiën,

Als u deze week de ingezamelde guldens natelt heeft u vier kwartjes, vijf dubbeltjes en drie stuivers te veel.

Dit is geen reden tot paniek.

U kunt dit beschouwen als een meevaller op de begroting.

Geachte aandeelhouders van de Postbank,

Hier volgt een winstwaarschuwing: De winst van de ING groep zal dit jaar 75 eurocent lager uitvallen dan begroot.

Dit is geen reden tot paniek.

Het verschil kunt u verwerken als een onverwachte tegenvaller uit de valutahandel.

En ik? Ik heb één hele euro en 4 eurocent meer op m'n bankrekening in ruil voor € 0,29 en wat oude, waardeloze munten. Dat is een return on investment van ruim 250%.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom

Vir Marina en Neels wat volgende Saterdag gaan trou: baie liefde, plesier en geluk.