Jubileum

Maandag, 6 mei 2002
Gisteren, 5 mei 2002, vierde SUMit haar 5 jarig jubileum. Deze week een terugblik op 5 jaar SUMit.

Maleisië, september 1996

M'n contractwerk in Kuala Lumpur zit erop. IBM ThinkPad Van m'n verdiende geld koop ik m'n eerste IBM Thinkpad van een kleine computerwinkel in Bandar Sri Damansara, vlakbij m'n huis.

In de MPH boekwinkel van Bandar Utama staan rijen met boeken over Java, het hotste internet buzzword van Maleisië. Iedereen praat erover, maar niemand weet wat het is. Volgens een boek is het een OO programmeertaal, platformonafhankelijk. In het boek zit een CD met Sun's Java Development Kit 1.0. Dat klinkt goed.

Sumatra, winter 1996 - 1997

Met de laptop in de rugzak ben ik naar de hooglanden van Sumatra getrokken. Het is er lekker lenteachtig weer. De Nederlandse winter is ver weg. Met verbazing zie ik een kort verslag over de elfstedentocht.

Bij Software Alliance Malaysia veel geleerd over constraint programming en rooster software in het bijzonder. Ik puzzel over een combinatie met m'n eerdere ervaringen met expert systeem technologie. M'n eerste Java applets zien het licht:

    Matrix
  1. Een matrix applicatie die het optimum vindt tussen vraag en aanbod.
  2. Een fuzzy rule manager waarmee een knowledge engineer businessrules kan vastleggen.

Nederland, mei 1997, de eerste klant

De eerste klus is binnen, wat Smalltalk detacheringswerk en GUI design. Het is niet het meest spannende werk, maar ach, de eerste verdiensten zijn selamat datang kali (erg welkom) na een half jaar rugzaktoerisme.

SUMit bestaat nog niet officieel. Tussen het programmeerwerk door spoed ik mij naar de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Al na tien minuten sta ik weer buiten, gepromoveerd van rugzakker tot ondernemer, eigenaar van SUMatra Information Technology. Ik kan het wel uitschreeuwen van enthousiasme, maar buiten op de stoep van de KvK lijkt m'n metamorfose volledig aan de voorbijgangers voorbij te gaan.

De boekhouder adviseert me over m'n BTW nummer. Ik ontwerp briefpapier met een logo en trala, de eerste factuur gaat aan het einde van mei de deur uit. Enige maanden later opent SUMit HQ in Gouda.

Diverse andere opdrachten volgen. SUMit begint lekker te lopen.

Nederland, november 1998, de eerste website

SUMit moet een website hebben, als vooruitstrevend IT bedrijf met Java als specialisme.

Ik neem me voor om eens rustig HTML te leren, maar het wordt een kort Déjà vu met een oude tekstverwerker. De eerste versie van de SUMit website gaat eind november de lucht in.

Bukit Fraser, winter 1998 - 1999

De Nederlandse winter is me te koud. Businessrules voor een expert systeem Ik vlucht met laptop naar de mistige Maleisische hooglanden van Bukit Fraser. Daar bouw ik de website verder uit en werk nog wat aan de rule tool.

Nederland, april 2000, de eerste internet klant

In het voorjaar van 2000 is de internet hype op z'n hoogtepunt. Iedereen en alles moet on-line. Het geloof in de nieuwe economie is nog torenhoog.

Bij Devote (devote.nl) huren ze me in als OO specialist met Java ervaring.

De maanden die volgen zijn fantastisch. Het team met de heren Michiel Scager en Mark van Dijk kent z'n weerga niet. Kilo's stickypad gaan er door heen, maar dan heb je ook wat: een strakke Java servlet waarmee beleggers in OHRA beleggingsfondsen kunnen handelen.

Maleisië, winter 2000 - 2001

Opnieuw een heerlijke overwintering in de tropen. In Taiping, stad van de eeuwige vrede, vind ik eindelijk, eindelijk de tijd om een roosterdemo in elkaar te krassen. Deze demo combineert de matrix optimalisatie algoritmes en de fuzzy rule base uit 1996.

Nederland, april 2001, de eerste rooster klant

Roostersoftware die voor u een rooster genereert De eerste klant voor roostersoftware is een bedrijf op Schiphol, een omgeving waar ik jarenlang zelf gewerkt heb. Een aantal sessies op Schiphol zijn voldoende om de specificaties duidelijk te krijgen.

De bouwfase van dit project is in de SUMit dependance te Yardley, ver weg van telefoon en andere verstoringen. Het is er heerlijk rustig, een prima omgeving om ingewikkelde roosteralgoritmes uit te puzzelen. Baie dankie Antoinette!

Nederland, mei 2002, het eerste lustrum

:*) Proost!

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom