Ghan, 8-10 maart 2006

Aboriginal

Zestigduizend jaar. Hoe oud de Aboriginal cultuur is weet niemand precies. De schattingen lopen op tot wel zestigduizend jaar. De Aborignals hebben de oudste, levende cultuur van alle mensen. Dat is nogal wat.

De Aboriginal cultuur is veel en veel ouder dan de Romeinen, Grieken of Egyptenaren. Dat waren recente ontwikkelingen op een tijdschaal van 60.000 jaar.

De tijdspanne is zo groot dat klimaatsveranderingen zichtbaar zijn in de rotstekeningen van Kakadu.

Een cultuur zo oud dat het de klimaten ziet komen en gaan. Het gaat mijn bevattingsvermogen te boven, dwingt respect af.

Kakadu, Arnhem Land

Het grootste deel van Australië heeft een vrij hard, droog klimaat. Het topje van het Northern Territory (NT) zijn daarop in de regentijd een uitzondering. De natuur is dan groen, alles groeit met een tropische uitbundigheid. Rivieren stromen volop, watervallen bieden prachtige plekken om te zwemmen. Warmwaterbronnen zijn pure luxe. Bossen bieden schaduw, het NT voelt prettig aan.

Vreemd genoeg blijven de meeste toeristen weg, net als de natuur hier op z'n mooist is.

Arnhem Land is moeilijk toegankelijk. In de natte tijd zijn veel wegen niet begaanbaar, overstroomd. En zelfs in de droge tijd kom je Arnhem land alleen met een speciale vergunning binnen.

Cultureel Centrum

Het Aborignal centrum in Kakadu biedt een kijkje in een andere wereld.

Antwoorden over Aborignal Cultuur

-> Darwin
     
    Stuart Highway
Didj Internet Café    Katherine
Post Office
 
 
     
Alice Springs <-
De Aboriginal cultuur is zo anders voor me, dat ik met vele vragen uit Kakadu terug kom.

Glen Bird, Aborignal kunstkenner in Katherine en uitbater van het meest sfeervolle internet café van Katherine weet op al m'n vragen antwoord.

Glen Bird heeft Aboriginal bloed. Zijn kennis komt uit de eerste hand, is voor hem vanzelfsprekend.

Katherine is de gateway naar Kakadu en Arnhem land. Glen's Aborignal Art Galery in Katherine zit dus dicht bij de bron. Hij kent de kunstenaars persoonlijk, herkent het handschrift van elke artiest in elk schilderij.

Ghan gaat

De tijd van gaan is gekomen voor me. De Ghan brengt me in twee nachten naar Adelaide. Het natte seizoen neemt met een tropische bui krachtig afscheid van me. No worries, ik zal zeker nog eens terugkomen in de Top End.

Tot de volgende noot,
Henk Jan Nootenboom