Kunst

Maandag, 4 maart 2002
Kunst is
een uiting van menselijke creativiteit
die primair bestaansrecht heeft door
de waardering van anderen.

Deze definitie heb ik ooit eens bedacht omdat kunst niet te definiëren valt. Natuurlijk wordt het dan onmiddellijk een sport voor me om zo'n definitie toch op te stellen. Niets mooiers dan onmogelijke puzzels.

Fietswiel

Aan m'n definitie moest ik een paar weken geleden terugdenken, kijkend naar een expositie van moderne kunst in Keulen (museenkoeln.de/ludwig/).

Veel van de tentoongestelde werken waren niet aan mij besteed. Ik zag er niets creatiefs in. Een omgekeerd fietswiel op een kruk had ik een paar weken daarvoor ook al gezien, in het Philadelphia Museum of Art (philamuseum.org/...). Is dit nu een kopie of kijk ik naar de originele, creatieve gedachte?

Origineel of niet, voor mij is het geen kunst. Toch staat het hier tentoongesteld. Er zijn genoeg anderen die er wel waardering voor hebben.

Kayak

Onderin hetzelfde museum draait een video. Een uitvoerend artiest zit in een kayak die over een grindpad sleept, met een touw achter een auto gebonden. Meer dan een kwartier staar ik wezenloos naar het beeld. Het geschuur is niet om aan te horen. Aan het eind van de video herkent de uitvoerend kunstenaar zijn eigen achterwerk in de twee uitgeschuurde gaten in de bodem.

Mis ik iets? Het is zeker origineel. Nog niet eerder zag ik deze act. Maar is het kunst? Voor mij niet. Voor anderen kennelijk ook niet. De videoruimte blijft leeg achter.

Rare tekeningen

De kunstenaar Luc Seebroek was de afgelopen week te gast in het cultuurprogramma Kunststof (nps/kunststof/...). Zelfs een radio interview wordt een heerlijke creatieve woordenstroom, waar de fantasie constant strijdt met de werkelijkheid. Een uur lang zit ik ademloos te luisteren naar deze kunstenaar die zich maar niet in een hokje laat stoppen.

Zijn Kamagurka strips zijn bizar. Geïnterviewde bezoekers van een stripbeurs kunnen zijn werk niet waarderen. Voor hen zijn het slechts rare tekeningen. Vreemd, want genoeg anderen, waaronder ikzelf, kunnen diezelfde tekeningen wel waarderen (zie de dagelijkse Kamatoon).

Diagram

Vorige week heb ik met veel plezier het diagram voor Ulam's aanname gemaakt. Het was een creatief proces, al zat het idee al jaren in mijn hoofd. Helaas, ik heb nog niemand gesproken die m'n creatieve lijnenspel in CSS en HTML kan waarderen.

Kunst scheppen is duidelijk geen goede broodwinning voor me. Ik hou het maar bij fraaie schermen voor roostersoftware.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom