Kopie

Maandag, 14 augustus 2000
U kijkt naar een kopie. Jawel, het origineel staat ergens op een webserver.

Geeft niet, want

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.g-.-.-.-.- Transfer Interrupted -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

de kopie is net zo goed als het origineel, althans meestal. cut, copy, paste en undo Hm, dit roept vragen op. Wat is een origineel? Tja, de meeste noten beginnen als een kopie van de vorige, een combinatie van Save As en Copy & Paste.

De file op de webserver is ook maar een kopie, ooit met een upload erop gezet vanaf mijn laptop. IBM ThinkPad Staat het origineel dan op die laptop? Hm, dat hangt er ook maar weer vanaf. Het origineel van oude noten is verloren gegaan, tijdens een eerste computer crash. De noten zijn sindsdien geënt op een backup, althans een kopie van de backup, teruggezet op de laptop. En die backup is per definitie al een kopie. Na de tweede computer crash zijn de noten gebaseerd op een kopie van de files op de webserver, wat al kopiën waren. O jee, o jee, nu wordt het ingewikkeld.

Van sommige noten zijn nog wel originelen, krabbels van potlood op papier. Zijn dat werkelijk de echte originelen? Hm, die krabbels zijn meestal kopiëen van ideeën die al een tijdje in mijn kop rond zongen. In hoeverre die ideeën origineel zijn weet ik niet. Waarschijnlijk zijn het deels kopieën van andermans woorden, eigen ervaringen en interpretaties.

Niet dat het iets uitmaakt. Zelf ben ik ook niet helemaal origineel meer. Het lichaam vernieuwt zich om de zoveel maanden. Schrijver dezes, inclusief zijn geheugen is een kopie van die van een paar maanden geleden. En ook u lezer, bent niet origineel meer.

Er rest mij dus slechts de conclusie dat de originaliteit compleet verloren is gegaan. Er is geen origineel, althans niet meer. U bent een kopie, kijkt naar een kopie, geschreven door een kopie van de zoveelste graad.

De discussie over klonen is wat verstomd in Nederland. Hm, niet zo vreemd. Kennelijk staan de kopieën van nu er anders tegenover dan die van een paar jaar geleden.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom