Stijl

Maandag, 4 september 2000
Stylesheets zijn
een zegen voor het
platformonafhankelijke karakter
van Internet.
Ik poneer deze stelling naar aanleiding van reacties op de recente herstyling van de SUMit website, met Cascaded Style Sheets. Een citaat uit een e-mail van een vaste lezer:

Het zal niet lang meer duren, of de SUMit site goes Flash...
In ieder geval heb je de browser-onafhankelijkheid al laten varen.
Hulde!

Hm, welk een snaakse opmerking van dit boefje. Dit soort dwaalideeën vraagt natuurlijk om een snedige repliek, compleet met een voorbeeld dat zich niet laat tegenspreken. Bij deze dus:

Stylesheets CSS voorbeeld Plug-ins zoals Flash
Klik op het touwtje en de lamp gaat aan.
  • Met een browser zonder de plug-in gaat er botweg functionaliteit verloren, bijzonder gebruikersonvriendelijk (.../Flashready.html).
  • Plug-in software vereist een lastige, vertragende, zij het éénmalige download. Dat is een drempel die sommige bezoekers niet zullen nemen.
  • Plug-ins hebben tijd nodig om op te starten, en werken soms nogal traag (.../Flash4/faq...). Bovendien duurt het downloaden van de files nogal lang.

    Zo'n simpel lampje kost als Flash file al snel meer dan 3K, volgens een doorgaans betrouwbare bron (xs4all/...).

Ja, ja, ik weet het, met Flash kun je leuke bewegende beelden maken, heel modern. Maar nee, bewegende beelden hoeven voor mij niet, die leiden alleen maar af. Er staat hier al een apparaat, jaren oud, waarop ik wekelijks vage, flitsende beelden uit de toekomst bekijk.

Ik handhaaf mijn stellingname. Style Sheets zijn bijzonder effectief (www.useit.com/...). Nee, ik begin niet aan Flash frivoliteiten. Liever bedien ik een zo groot mogelijk publiek en hou het platform onafhankelijk.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom