Potlood

Maandag, 24 juli 2000
Met een Chinees hakmes snij ik uien. Een rammelend fietsspatbord zet ik vast met een boutje, ringetjes en een moertje. Tegen huidwondjes helpt nootmuskaat olie uitstekend. Lucifers zijn erg handig om vuur mee te maken. Maar m'n favoriete gereedschap is toch wel een potlood. Wat een geweldig stuk gereedschap.

Een potlood is licht, portable, overal verkrijgbaar, goedkoop, eenvoudig in het gebruik en super veelzijdig. Ik schrijf er cursussen mee, deze Wekelijkse Noot, krabbel er afspraken mee in m'n agenda, ontwerp databases ermee, schets er grafiekjes mee en schermontwerpen. Kortom, lang leve het potlood!

Maar... Het is lastig uien snijden met een potlood. Een rammelend spatbord ermee vastzetten lukt ook niet. Tegen huidwondjes helpt het niet en het lukt mij maar niet om er vuur mee te maken. Kortom, zelfs een potlood heeft z'n beperkingen.

Het is een beetje in de mode om zaken te 'integreren'. Ik geloof daar niet zo in. Natuurlijk, iemand met alleen een hamer ziet in de hele wereld een spijker. Maar dat soort simplificatie bedoel ik niet. Het is de swiss-army knife (www.victorinox.ch/...) aanpak die niet aan mij besteed is. Liever een verzameling uitstekende tools dan een samengeperst compromis.

Een web browser is om mee over het web te surfen. Een file manager is leuk om bestanden te organiseren. Een FTP programma (http://www.wsftp.com/...) is perfect om files mee te uploaden.

Laat mij verhaaltjes intypen met een tekstverwerker, pixel mikken met het aloude Paint, plaatjes bewerken met Paint Shop Pro (hotfiles.zdnet.com/...), modelleren met ERD's, puur OO ontwikkelen met Smalltalk, eenvoudige E-Commerce websites maken met PHP, en Java voor het wat zwaardere werk.

Iedere tool z'n eigen applicatie

Ik hoef geen paint toolbar in een tekstverwerker, geen webbrowse faciliteit in een file manager, geen email programma dat allerlei enge virus applicaties kan starten (www.tweakers.net/nieuws...).
potlood Als ik iets wel zou willen integreren dan zijn het wel het toetsenbord, muis en beeldscherm. Het is te gek dat ik eerst 10 vingers blind heb moeten leren typen om fatsoenlijk met een computer om te gaan.

Waarom moet ik me tegelijk concentreren op toetsenbord, én beeldscherm, én muis, én ook nog luisteren naar mogelijke biepjes? Ooit een beginner zien stuntelen met de oog-hand coördinatie om de muis ergens te krijgen? Hou toch op, schei toch uit.

De punt van m'n potlood raakt het papier. M'n ogen en hand zijn op hetzelfde punt gericht.

Eén focus.

M'n geest kan zich concentreren op het creatieve schrijfproces, in plaats van op het gereedschap.

Voor de IT-ers onder u: hou het potlood in gedachten. Maak eenvoudige applicaties, op maat gesneden voor de specifieke taken van uw gebruiker. Gebruikers hebben immers recht op goed gereedschap.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom