Onzeker

Maandag, 10 juli 2000
Er hangt een onzekere spanning in de lucht in Ierland. Het kan altijd twee kanten op. Niets is zeker. Dat is zeker. Waarom een beslissing nemen? Dat beperkt de keuzevrijheid maar.

De quantummechanica (www.brittannica.com/...) lijkt hier een constant spel te spelen met de werkelijkheid. Schrödinger's kittens (www.brittannica.com/...) moeten wel hier hebben geleefd, nou ja, tenminste eentje dan, misschien.

  • De Ieren zijn officieel over naar het metrieke systeem. Sommige wegwijzers staan in kilometers, anderen nog in mijlen. Als er 'km' bij staat zal het wel kilometers zijn. Het zal de Ieren een zorg zijn en mij ook.
  • Het weer verandert met de minuut. Als de zon schijnt is het te warm en zweterig voor een jas. Een minuut later zou je wensen dat je er toch eentje aan had. De meeste Ieren maken geen keuze. Ze dragen een lichte trui of vest. Zo hebben ze een jas aan en toch ook weer niet.
  • Ierland is een klein land. Toch kan het een halve dag duren om ergens te komen. De express trein rijdt soms snel en soms stapvoets. Soms op tijd en soms ook niet. Sommige wegen zijn een snelweg, maar verandert even later net zo makkelijk in een bochtig pad vol met kuilen.
  • Guinness is een bier en ook weer niet. Een pint Guinness zit in een groot bierglas, er zit schuim op, het is verkrijgbaar in elke pub. En toch is het ook geen bier, ziet eruit als een hoppig dropwater gemengd met koffie, of zoiets.
  • Ieren hebben een bijzondere houding met de Engelsen. Op het eerste gezicht lijken ze hun buren, met dezelfde taal, dezelfde muntjes, rijden links, dezelfde telefoonbel, dezelfde groengrijze kleding, dezelfde kleurrijke huizen, pubs, bookmakers, Bed & Breakfasts, bacon & eggs. Maar onder de oppervlakte zijn ze werkelijk anders, met hun oeroude Gailic kultuur gemengd met Christendom. Wel eens een Katholieke kerk uit de 5e eeuw gezien? De Ieren hebben er één, midden in Loch Corrib.
  • De Ierse economie is een vreemde mengeling van oeroude landbouw en moderne computer technologie. Het aantal IT vacatures in Dublin (www.jobserve.com/...) is overweldigend.
Ierland is een land van vragen, niet van antwoorden. Vandaag is m'n laatste dag hier. Vanmiddag vlieg ik terug naar Nederland. Vanavond komt er een einde aan de permanente onzekerheid. In Nederland is immers alles tot op de laatste punt en komma geregeld.

Of toch niet? De verleiding is groot om nog een dag of wat te blijven.

Waarschijnlijk tot de volgende week.
Henk Jan Nootenboom