Zwerver

Maandag, 26 juni 2000

Donderdag, 8 juni 2000.

Het is een doordeweekse donderdagmorgen. Ik vermom mij tot heer en maak me klaar voor vertrek. De laptop staat op tafel, niets te doen. Nog even m'n email checken en dan naar de klant.

IBM ThinkPad De laptop doet vreemd. Er komen vreemde tikkende geluiden uit. Een BSOD (.../jargon/...BSOD) vertelt me dat de C: schijf een write error heeft. Oeps. Dit klinkt ernstig. Plotseling zie ik m'n gewaardeerde laptop degraderen tot een klomp plastic, silicium en metaal. Ik moet gaan, heb geen tijd om het uit te zoeken. Ik zet de laptop van ellende dus maar uit en vertrek.

Een teamgenoot heeft hoop. Misschien is de C: schijf nog wel via DOS te benaderen. Dat zou mooi zijn.

Vrijdag, 9 juni 2000.

Helaas. De DOS flop werkt wel, maar de C: schijf blijft onbenaderbaar. "Hardware storing" luidt onze gemeenschappelijke diagnose.

Zaterdag 10 juni 2000.

M'n vaste reparateur die het ding diverse malen met succes gefixt heeft schudt zijn hoofd. Dat wordt een nieuwe harddisk en die zijn niet meer te krijgen. Op de IBM website vinden we wèl de harddisk, maar met de ontmoedigende kreet "withdrawn". Met een "Ik zal dinsdag eens rond bellen" neemt hij afscheid van me.

Zondag 11 juni 2000, 1e Pinksterdag.

Het is 1e Pinksterdag. Ietwat verdwaasd word ik wakker. Het is vreemd om zonder internet, zonder email te leven. Het is alsof je plotseling een deel van je brein, geheugen en communicatieve vaardigheden kwijt bent. Vandaag ga ik naar verseput.com, die me een computer uitwijk faciliteit geboden heeft. De Wekelijkse Noot van 12 juni heb ik op papier uitgeschreven. De sources van m'n eigen website heb ik niet maar de heer Verseput zelve trekt olijk in enkele minuten een complete kopie van het internet af. Ik kijk m'n ogen uit, wist niet dat dat zo makkelijk kon.

Maandag 12 juni 2000, 2e Pinksterdag.

Heel de dag geen toetsenbord aangeraakt. Wat vragen zitten beantwoorden, met pen & papier, ter voorbereiding van een zakenlunch. Verder een defragmentatie gedaan van de afwas op het aanrecht, de plastic recycle bin geleegd en een backlog in papieren administratie bestreden.

Dinsdag 12b juni 2000.

Mike Levyssohn Een zakenlunch met Mike Levyssohn (mlict.nl) biedt hoop. Mike is vol vertrouwen dat hij het ding weer aan de praat zal krijgen. Bij ADP (www.adp.nl). krijg ik even de gelegenheid om m'n email te checken. Ik begin me een beetje een E-zwerver te voelen.

M'n vaste reparateur heeft inmiddels toch een nieuwe harddisk op de kop weten te tikken. Die schijf is wel wat kleiner maar ach, ook van die kant gloort er weer hoop.

Woensdag 14 juni 2000.

Uitgeweken naar Sharon in Amstelveen. Ik herschep het SUMit briefpapier vanaf een geprint voorbeeld. Het is vreemd om met een tekstverwerker te kloppen waar ik grote aversie tegen heb. Het zwerfgevoel bekruipt me nog sterker dan tevoren. In cyberspace lijkt er niets aan de hand met m'n e-dentiteit, maar de fysieke locaties wisselen.

Donderdag 15 juni 2000.

's-ochtend een afspraak bij een nieuwe klant. M'n humeur is niet zo best. M'n gesprekspartner is veel te laat. Hier baal ik van, laat m'n tijd niet door anderen verknoeien. Ik zeg de afspraak af en vertrek richting Bunnik, om daar wat OO en Java te breinklutsen, in de nadagen van m'n laatste project.

Weer heeft deze zwerver even de gelegenheid om te mailen. De reparateur belt, de nieuwe harddisk vertikt het vooralsnog.

Vrijdag 16 juni 2000.

De zwerver is voorlopig provisorisch onder dak. Op een geleende laptop werk ik diep in de nacht m'n email bij.

Maandag 19 juni 2000.

Ik haal de laptop op van de ene reparateur en breng hem naar Mike.

Woensdag 21 juni 2000.

Mike belt, 's avonds laat. Hij heeft de laptop gerepareerd. Het dingetje heeft nu zelfs een grotere harddisk dan voorheen.

Donderdag 22 juni 2000.

Ik haal de laptop op. Die avond zit ik te zweten met een zooi floppen en CD's. Het gepreïnstalleerde Windows'98 gooi ik er weer af. Wel leuk die kraaltjes en spiegeltjes, maar veels te traag voor zo'n oud beestje. Ik tob met 30 installatie floppen. Uren later draait Windows'95. Ook de externe CD speler en laptop spelen weer leuk samen. Hulde tot zover.

Vrijdag 23 juni 2000.

De modem werkt, een eerste testfax verlaat SUMit HQ. De printer draait. Ik ben erg tevreden tot zover, maar laat de boel de boel. Ik heb andere prioriteiten, ga met Suzanne tikkertje spelen, stoeiboksen, postbode spelen, voorlezen en zandtaartjes bakken. Tja, voor zoiets belangrijks moet de PC crisis maar even wachten.

Zaterdag 24 juni 2000.

De eerste Internet software geïnstalleerd. Verder in Haarlem wezen winkelen (haarlem.nl/...). De wereld is tenslotte groter dan een toetsenbord. In de trein aan de wekelijkse noot zitten schrijven. 's avonds Opera (www.opera.no) geïnstalleerd, m'n favoriete browser waarmee ik zonder plaatjes snel kan surfen.

Zondag 25 juni 2000.

M'n e-dentiteitscrisis loopt ten einde. Ik transfer de laatste files naar de laptop en geef de leen PC terug. Over een paar weken hoop ik de Java beleggingsslang weer wat leven in te blazen. Voorlopig echter niet, want ik ga wat zwerven, met een rugzak door groen, groen Ierland op zoek naar de perfecte pint Guinness (www.guinness.com).

Misschien tot de volgende week en anders tot na m'n vakantie.
Henk Jan Nootenboom