Wuggie

Maandag, 19 november 2001
De Spaanse koning is al weer lang terug naar huis, maar zijn geschenk is nog hier: de tentoonstelling Picasso tot Tápies (gemeentemuseum.nl/...tapies.htm) in het Haagse gemeente museum (gemeentemuseum.nl).

Vele meesterwerken zijn te zien in natuurlijk licht, dat door het glazen dak schijnt. Het is een fraai mechanisme. Bij zonneschijn gaat het diafragma een beetje dicht, bij zware bewolking gaat het helemaal open. Deze belichting is zo goed dat de reproductie van de Guernica (pbs.org/.../guernica...) wel zelf licht lijkt te geven.

Een andere vleugel is geheel gewijd aan Mondriaan. Ergens in mijn achterhoofd wist ik wel dat ze hier een uitgebreide collectie van zijn werk hadden, maar nu sta ik toch onverwacht van zijn kleurenspel te genieten. Zijn werk heeft ritme, stijl, gevoel, mathematische precisie, alles tegelijk. Het is schijnbare chaos die op een wonderlijke manier geordend is.

De Victory Boogie Woogie is een uitzonderlijk geheel. Grote en kleine vlakjes, rood, blauw en geel door elkaar, maar toch ritmisch geordend. Het is minder strak dan de andere werken, alsof de schilder er nog speelde, nog op zoek was naar de ideale compositie. Het werk zou ronduit saai worden als kleur bij kleur gesorteerd wordt, grote vlakken in het midden en kleintjes aan de rand.

Op de terugweg naar huis puzzel ik nog wat na over de Victory Boogie Woogie.

  • Zou een geordende versie kunnen helpen als kleur selectie tool?
  • Hoe krijg ik een kleuren kubus met drie assen (rood, groen & blauw) in een plat vlak?
  • Hoe laat ik veel verschillende nuances zien, maar hou toch de mogelijkheid om met grote stappen door het kleurenspectrum te lopen?
  • Hoe hou ik het visueel? Herkennen is makkelijker dan herinneren. Alleen de echte techie gaat zelf een hexadecimale kleuren code intypen. Normale mensen kiezen eerst een kleur en zijn daarna pas benieuwd naar de hexadecimale kleuren code.
kleurenmatrix met 3 assen Na een dagje spelen met logaritmische schalen, hexadecimale PHP functies en wat nifty CSS staat de Nutty Buggie Wuggie in beeld. Het is een fraai kleurengamma, precies zoals ik het in gedachten had. In het centrum staan grote vlakken met nuances, kleuren die vlakbij de gekozen kleur liggen. Aan de rand liggen kleine vlakken met ver weg liggende kleuren.

Het resultaat is wonderlijk, minder saai dan ik vreesde. Victorie! Het nodigt zelfs uit om mee te spelen, een beetje van kleur naar kleur te klikken. Het is minder strak dan andere web pagina's, alsof de web designer er mee kan spelen, op zoek naar de ideale kleuren compositie.

Een klik brengt de gekozen kleur naar het centrum. Een web designer kan met slechts 2 á 3 klikken de ideale kleur vinden, een zeer efficiënte manier om te kiezen uit dik 16 miljoen mogelijkheden.

In het centrum zie ik tot mijn verbazing een soort gekanteld vierkant verschijnen. Hmm, Mondriaans invloed is sterker dan ik dacht.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom