Knipperlicht

Yardley, maandag 7 januari 2002
Amerikanen zijn dol op gadgets. Het mooiste voorbeeld dat ik hier gezien heb is wel een autoradio met afstandbediening. Waarom iemand z'n autoradio op afstand zou willen bedienen blijft een vraag voor me. Het lijkt mij makkelijker om de knoppen altijd onder handbereik te hebben. Waarom zit de volume knop bijvoorbeeld niet op het stuur?

Nog dezelfde dag stond ik te kijken naar het andere uiterste: een wagen zonder radio, zonder motor zelfs. Het was een paard en wagen van een Amish (.../amish.shtml), een bijzonder volk dat onder andere hier in Pennsylvania woont.

De Amish leven een puur leven. Nieuwigheden moeten de kwaliteit van ons leven verhogen. Ze accepteren wel verbeteringen maar omarmen niet elke verandering.

  • Ze gebruiken geen electriciteit of mechanische hulpmiddelen.
  • Invloeden van buiten sluiten ze uit. Ze kijken geen TV, luisteren niet naar de radio.
  • Auto's gebruiken ze niet.
De paard met wagen is hun belangrijkste vervoermiddel. Het zijn wonderlijke wagentjes, met houten spaakwielen, verkrijgbaar in de kleuren zwart, zwart en zwart. Aanvankelijk had ik het idee dat zo'n wagentje een touristen-gimmick was. Maar nee, ze zijn echt, staan overal rond huizen en in garages. De paard met wagen is werkelijk hun enige vervoermiddel voor langere afstanden.

Die wagentjes rijden op de wegen, met grote reflectoren achterop, wonderlijk genoeg zelfs met verlichting. Twee lampen van voren, twee achterlichten en zelfs knipperlichten.

  • Gebruiken de Amish toch electriciteit?
  • Gaan de lampen op een accu?
  • Hoe laden ze de accu dan op?
  • Branden de lampen misschien op een dynamo?
Ach nee, wat denk ik weer moeilijk. Nieuwigheden moeten de kwaliteit van ons leven verhogen. Goede zichtbaarheid voor achteroprazend verkeer is een verbetering van levensbelang.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom

Veel dank aan de Bonthuys familie voor de touristische route door het land van de Amish in Pennsylvania.