Spagaat

Yardley, maandag 24 december 2001
's ochtends om 7 uur komt de zon op. Heerlijk om zo zonder kunstzon wakker te worden. Overdag schijnt de zon nog lekker hier, nog net warm genoeg om buiten te lunchen. Lang leve het broeikaseffect!

Een witte kerst zit er niet in. Maar dat mag de pret niet drukken. 's avonds maken plastic sneeuwpoppen, kerstmannen, hertjes en mariabeelden maken de tuinen tot een orgie van licht (lifeuncommon.org/...).

Op TV draaien hier de nieuwste afleveringen van Star Trek, episodes die op BBC2 nog niet te zien zijn. Jonathan Archer (startrek.com/...) is kapitein van de Enterprise op een sterrendatum ergen tussen TOS (bbc.co.uk/...) en TNG (bbc.co.uk/...).

De Enterprise apparatuur doet wat ouderwetser aan dan bij TNG, al is de opname techniek wel wel duidelijk moderner. Een spagaat tussen modern en ouderwets, het is een tegenstrijdig gevoel dat ik hier vaker krijg.

Moderner Ouderwets

Gadgets

Amerikanen zijn early adapters van nieuwe technologie. "Nieuw" en "goed" zijn hier synoniem. De laatste gadgets zijn hier het perfecte kerstgeschenk.

Internet

E-commerce is hier al veel meer een geaccepteerde manier van zakendoen. Dingen als boeken en vliegtickets bestel je uitsluitend online.

Kijken in de shops van Barnes & Noble (bn.com) kan nog wel. Dat wordt echter meer en meer de fysieke etalage van de webwinkel. On-line bestellen is voordeliger dan kopen in de fysieke winkel.

Gemak

Alles is op gemak gericht.
  • Bierflesjes hebben schroefdoppen, die je open kunt draaien.
  • Niemand wast overhemden. Die gaan eenvoudig elke keer naar de stomerij.
  • Huizen zijn van plastic imitatiehout, zodat je ze makkelijk schoon kunt spuiten.

Domesticatie

De samenleving staat veel verder van de natuur af.
  • Skipistes worden dagelijks opgespoten met kunstsneeuw.
  • Verwarmde voetpaden van parkeerplaats naar bedrijfspand zijn normaal.
  • Grasmaaien doe je met een mini traktor, ongeachte hoe klein de tuin ook is.
  • Een handgeschakelde auto is ongeveer het summum van 'back to nature'.

Maten

Pounds, gallons en miles zijn nog de enige gebruikte eenheden. Het modernere metrieke systeem is hier nog volledig onbekend. Het is alsof het land nooit onafhankelijk van Engeland geworden is.

Verouderde techniek

Huishoudelijke apparaten doen me denken aan de jaren vijftig. Wasmachines zijn nog ouderwetse bovenladers, met een heen en weer draaiende kern die het wasgoed wel slijt maar niet schoonkrijgt.

Banksysteem

Een on-line bankoverschrijving via internet kan een dag of zeven duren.

De reden: De verschillende systemen van de banken zijn nauwelijks gekoppeld. De back-office maakt voor sommige on-line overboekingen een ouderwetse cheque die per snail mail naar de begunstigde gaat. De begunstigde moet vervolgens persoonlijk de cheque gaan cachen.

Materialisme

Shoppen is de nationale vrije tijdsbesteding, met Kerst als jaarlijks commerciele piek. De bevrediging van materiële behoeften is een zoektocht zonder einde, een dorst die niet te stillen is.

Zal de Amerikaan ooit hoger klimmen op de behoeftenpiramide van Maslow (cgey.com/...)? Of moet ik alle plastische chirurgie hier interpreteren als het summum van zelfverwezelijking?

Alleen op de wereld

Op de kleinste schaal leven de mensen op aparte privé eilandjes, langs elkaar heen.

Elke gevoel van internationale cohesie ontbreekt volledig. Het is een ouderwets eiland-denken, alsof er nog geen wegen, vliegtuigen en communicatiemiddelen bestaan. Het broeikaseffect bij voorbeeld, is iets waar vooral andere landen last van denken te hebben (lycos.com/...). Het is toch fantastisch om in December nog buiten te kunnen lunchen?

Lang leve de CO2!

Genoeg overpeinzingen.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom