Twee

Maandag, 20 december 1999
Als een pot vreselijk stinkt, kun je hem beter niet openen. "Als een pot vreselijk stinkt, kun je hem beter niet openen". Met deze verrassende wijsheid kwam m'n kamergenoot op de proppen. Heerlijk, ik geniet met volle teugen van dit soort culturele uitwisselingen.

Sinds enkele weken ben ik ingehuurd als Smalltalk Goeroe, de privé trainer van een programmeur in opleiding.

    Hij en ik vormen een bijzonder duo.
  1. M'n leerling is een Hong Kong Chinees, die al enige jaren in Nederland woont.
  2. Zelf ben ik een Hollander die echter nogal Chinees van geest is door ervaringen in Azië.
Samen zijn we anderhalve Chinees. Binnen het bijzondere duo zijn de Chinezen dus in de meerderheid. Echter, zijn Nederlands is veel beter dan mijn Mandarijn, dus spreken we meestal Nederlands, met af en toe een woordje Chinees, tot grote verbazing van de kantoorgenoten die het Chinese gebrabbel vol verbazing aanhoren.

We hadden net een stuk smerige coding zitten 'bug busten'. De coding was zo smerig dat zelfs het debuggen fout ging. Gelukkig bleek de bug elders te liggen. We hebben de smerige pot maar dichtgelaten want: "Wie niet waagt wie niet wint, wat niet opent wat niet stinkt".

De bug bleek later in een redelijk clean stukje coding te ziten. Niet het allerhelderste, maar met een beetje moeite was er wel uit te komen. Ter verheldering wat documentatie aangebracht. Een nieuw spreekwoord was rap geboren: "Als de pot niet helemaal helder is, kun je hem beter even wassen".

Voor de fix was een vrij complex stukje logica nodig, teveel om één helder ifTrue: statement van te brouwen. Dus de logica afgezonderd naar een nieuwe methode, want zoals een gloednieuw Chinees spreekwoord zegt: "Als het het niet in één pot past, dan moet het maar in twee".

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom

Met speciale dank aan Paul Wai Kon Lee voor zijn inspirerende wijze woorden.