Thuis

Maandag, 12 februari 2001
De reiziger en de zwerver lijken op elkaar ook al heeft de reiziger een doel en is de zwerver nooit verdwaald. Voor de reiziger is de reis een uitzondering, een uitstapje van het gewone leventje. Voor de zwerver is de reis het gewone leventje.

De zwerver is overal thuis. Maar waar is het thuis van deze reiziger?

Nederland
In m'n paspoort staat de Nederlandse nationaliteit, met Rotterdam als geboortestad. In den vreemde brengt niets me zo van streek als een onverwachte Rotterdamse tongval. Een enkele Ja toch, nie tan? is al genoeg.

Maar zelfs Rotterdam is niet helemaal mijn stad meer. De stad van nu past niet meer bij m'n jeugdherinneringen. De vraag blijft: Waar hoort deze reiziger thuis?

Maleisië
In Maleisië voel ik me prettig. Hoe vaak ik hier al geland ben weet ik niet. De tel ben ik in de loop der jaren kwijt geraakt. Het moet ergens tussen de twintig en dertig liggen.

In dit land kan ik eindeloos genieten van een mie-soepje, op m'n gemak werken aan roostersoftware, lyrisch raken over de jungle.

Ook al heb ik in Maleisië gewoond en gewerkt, ik blijf een toerist, een vreemdeling, een mat sa leh, een bezoeker op doorreis.

Australië
De westkust van Australië, ten zuiden van Perth,

Zuidwest Australië

  • een perfect klimaat
  • twee oceanen om in te zwemmen
  • mooie stranden
  • koel en prettig bos
  • relaxte stadjes
  • goed eten.
heeft een diepe indruk op me gemaakt. Ik heb genoten van de treinreis met de Indian Pacific, de fietstocht op Rottnest Island, de bossen in Pemberton, het strand en Australia Day in Bunburry.

De Aussies hebben een perfect geregeld land en zijn toch het meest relaxte volk ter wereld. Hun Engels klinkt als muziek in m'n oren, easy going. Hun G'day en No worries mate zijn exemplarisch voor hun prettige manier van omgang.

Down under voel ik me erg thuis, maar was er slechts op doorreis. Waar hoort deze reiziger thuis? In Bunburry, tijdens de Australia day, naar een concert liggen luisteren. Een tekst van Peter Allen (.../peterallen.htm) gaf een onverwacht antwoord: Thuis is daar waar de reis eindigt.

Ook deze vakantie is alweer afgelopen. Malaysia Airlines (malaysia-airlines.com) heeft me gisteren op Schiphol afgezet. Deze reis is ten einde. Ik ben weer thuis.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom