Scanner

Maandag, 9 april 2001
M'n scanner is kapot. Het ding doet niks meer. Aan de voorkant brandt nog een LEDje, maar het licht is heel zwak.

Mike Levyssohn (mlict.nl), die vorige jaar juni m'n laptop weer tot leven wekte, analyseert de situatie. Mike Levyssohn De voeding is kapot is zijn conclusie. Dat zwakke licht komt omdat de scanner nog wat stroom van de laptop krijgt. Hij neemt de scanner mee voor reparatie.

Mike's analyse blijkt juist. De voeding geeft geen stroom meer. Dit lijkt een simpel probleem. De scanner is nog nieuw en ik heb dus nog recht op garantie. Helaas, de voeding is een consumable en valt buiten de garantie. De verkoper wil zelfs geen nieuwe voeding bestellen.

Maar ach, leveranciers zat, denk ik nog optimistisch. Zo makkelijk is het niet. De adapter is van een zeldzaam type, geeft 15 volt gelijkstroom. Is dus de hele scanner total loss? Moet ik de scanner vervroegd afschrijven en een nieuwe kopen? Dat is geen probleem, meer een kostenpost. Maar het is m'n eer te na. Zoiets simpels moet te repareren zijn.

Het kost zelfs Mike weken om een vervangende voeding te vinden. Marco, een ADP (adp.nl) collega van hem heeft toevallig nog een 15 volt voeding liggen, waarvoor dank. Probleem opgelost? Nee, nog niet. De plug van de nieuwe voeding past niet op de scanner. Dan zetten we die stekker even om roept Mike optimistisch.

M'n vertrouwen op een goede afloop groeit. Een stekkertje omzetten is kinderspel. Dipje: Het snoer van de nieuwe voeding is niet compatible met de oude. Het zit bovendien gegoten, niet makkelijk los te maken. Geen probleem, Mike knipt doodleuk de plug van de oude voeding af.

Maar nu:

  1. Is het onduidelijk welk snoer voor de plus is en welke voor de min, bij beide snoeren.
  2. Wat nu? Op goed geluk proberen is te riskant.
  3. Een weerstandmetertje geeft geen sjoege.
  4. Nog niet zo gek, er zit geen batterij in. De afstandbediening moet even een batterij uitlenen.
  5. Geen soldeerbout bij de hand. Dus maar met een simpel kroonsteentje.
  6. Jammer, het kroonsteentje is te grof. De min-draad is te dun en klemt niet.
  7. Wat simpel zilverfolie uit de keukenla brengt uitkomst.
  8. De oude plug zit aan de nieuwe voeding. Tralala.
Het lampje op de scanner brandt weer volop. De scanner werkt weer naar behoren, met een vervangende voeding, een oude plug, een oversized kroonsteentje en wat zilverpapier. De techniek staat voor niks. De volhouder wint.

Tot de volgende week,
Henk Jan Nootenboom

Hulde, hulde, hulde aan Mike Levyssohn en zijn collega Marco.