Putain!

Maandag, 11 december 2000
M'n werk zit er voorlopig even op. Vandaag stap ik het vliegtuig in, even weg van m'n huidige project en alle Fransen.

Deze brombeer heeft een dringende behoefte aan rust en zonneschijn, even uit de drukte en weg van alle cultuurverschillen.

Hollander

De Hollander

Fransoos

De Fransoos

De Hollander biedt iedere bezoeker steevast koffie aan. De Fransoos schudt iedereen de hand, bezoeker of niet, zelfs collegae die hij de vorige dag nog gezien heeft.
De Hollander durft zelf geen beslissing te nemen. Hij gaat in overleg met de rest van z'n groep. De Fransoos neemt zelf een beslissing en hoort het wel als er betere alternatieven zijn.
De Hollander moppert vooral op verjaardagen, maar is over het algemeen tevreden in z'n land zo dicht bij de poolcirkel. Favoriete mopperonderwerpen zijn: Het weer, het werk, de partner, baas en collegae. De mate van geluk is recht evenredig met de mate van detail. Hoe pietluttiger de details, des te gelukkiger de Hollander. Moppert continue over alles wat los en vast zit, met een brede vocabulaire. De mate van geluk is omgekeerd evenredig met de MTBP (mean time between Putains!). Pas bij een MTBP kleiner dan 45 seconden is het echt mis.
Is trots op z'n land maar verbergt het achter zelfspot en zelfkritiek. Ziet z'n land in een internationale context. Spreekt minstens 2 vreemde talen. Is trots op zijn land, z'n Latijns dialect en vooral z'n gegist druivesap. Heeft niet in de gaten dat de Fransen een kleine minderheid zijn in de EU, Europa en de rest van de wereld. Spreekt Frans en verwacht dat ook van de rest van de wereld. Doet, als het echt niet anders kan, een poging om Engels te spreken.
Afspraak is afspraak. De Hollander ervaart te laat komen als een beledigende uiting van onverschilligheid. Tijd is een rekbaar begrip. Er is altijd tijd voor l'exception Francaise.
Slobbert maar wat rond. De Hollander let meer op efficiency dan op uiterlijk vertoon. Neemt een broodtrommeltje van thuis mee. Een lunch buiten de deur bestaat uit een broodje kroket en een patat pinda. Draagt kwaliteitskleding en is er trots op. Luncht buiten de deur en neemt de tijd om het goed te laten smaken. Eet bij grote drukte in het bedrijfsrestaurant.
Drinkt voor de gezelligheid. Gaat naar een bar om slap te ouwehoeren en een dansje te maken. Zoekt bij hevige dronkenschap bijtijds de frisse lucht, desnoods vanuit het raampje van een taxi. Drinkt om dronken te worden. Hoe sterker de drank, hoe beter het is. Begint, in aangeschoten toestand, drinkliederen te brallen. Kotst, eenmaal dronken, de bar onder en wordt tot z'n verbazing de tent uitgemieterd.
Deze nieuwe cultuurverschillen laat ik even achter mij. Op naar oude vertrouwde, in Maleisië! Ik weet nog niet in wat voor contreien ik belanden zal. En het boeit ook niet. Zolang de zon schijnt is het reisdoel mij volkomen egaal.

En putain, mocht ik mij abusievelijk in een bewolkte contrei begeven dan zal ik aanstonds een ander opzoeken. Een zwerver is immers immer op weg, doch nooit verdwaald.

Tot de volgende week!
Henk Jan Nootenboom